mandag 7. desember 2020

Ytre ørebetennelse

Volvat har kompetente allmennleger, egne barneleger og spesialister på øre-nese-hals. Symptomet på ørebetennelse er smerter og trykk i øret som ofte blir verre på kveldstid. Hos oss kan du raskt få time. Få god hjelp av våre erfarne leger.


Finn ditt nærmeste senter.

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Ytre ørebetennelse eller ekstern otitt er en betennelse i det ytre øre og øregang. Sammen med mellomørebetennelse kalles ytre ørebetennelse ofte bare ørebetennelse. Sykdommens hovedkjennetegn er betennelse i huden i øregangen med tilhørende hevelse og smerte, og ved infeksjon kan øregangen tettes helt med opphovnet vev og puss.


Tidligere ørebetennelser. Ikke rens øret med vattpinner, kjemiske midler eller lignende. Husk: Ikke noe skal lenger inn i øret enn du kan komme med albuen!

Har du en kronisk infeksjon i det ytre øret, kan du få problemer med hørselen, men det er uvanlig at man får langvarig nedsatt hørsel ved en infeksjon i øregangen. Noen mennesker får gjentatte infeksjoner. Hvis du svømmer hyppig og har hatt en infeksjon i øregangen tidligere, øker sjansen for at du får en infeksjon igjen. Hvis sykdommer får utvikle seg ytterligere kan smerten stråle ut til ansikt, nakke og siden av hodet, ørekanalen kan bli fullstendig blokkert, det ytre øret kan hovne opp, du kan få hovne lymfeknuter i halsen og feber.


Ytre øregangsbetennelser gir typisk dottfornemmelse og smerter ved manipulasjon av øregang eller selve øret, og sees hyppig hos de som oppholder seg mye i fuktig miljø, forklarer øre-nese-halsspesialist Mads H. Moxness ved Senter for endoskopisk nese og bihulekirurgi. I vanlig språkbruk brukes ørebetennelse nesten. Tilstanden kan gi forbigående nedsatt hørsel. En sjelden gang kan en ørebetennelse spre seg til beinet bak øret – processus mastoideus.


Dette kan gi smerter, hevelse og ømhet bak øret. De bakterielle er mer alvorlige, og gir som regel større allmennpåvirkning enn de virale. En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Med ytre øret menes den delen av øret og øregangen som ligger utenfor trommehinnen. Sopp og bakterier trives best i varmt og fuktig miljø.


Hvis du får kløe og irritasjon i øret etter mye bading og dykking kan det være at du bar fått ørebetennelse - ekstern otitt. Det er en ufarlig, men ofte en kompleks sykdom i det ytre øret og øregangen. Det finnes forebyggende tiltak og hjelp å få.

Man skiller som regel mellom mellomøreinfeksjon og ytre ørebetennelse. Er det snakk om en mellomøreinfeksjon vil det ikke hjelpe med dråper i øret. Symptomer på mellomøreinfeksjon er smerter som kommer plutselig, og som kan være spesielt kraftige.


Av og til kan puss og blod renne ut av øret. Otitis externa, ofte kalt ørebetennelse , er en tilstand som karakteriseres ved inflammasjon i ytre øre og i ørekanalen hos hunden. Otinova er et reseptfritt egenpleieprodukt som forebygger og behandler ørebetennelse i ytre øregang. Etter behandling lindres kløe og smerter i ørene. Ifølge Mayo Clinic, oppstår den vanligste ørebetennelse hos voksne i det ytre øret, og er ofte kalt svømmer øre.


Denne typen infeksjon skjer når fuktighet er fanget i øregangen fra bading, bading eller eksponering for et fuktig miljø. En rekke faktorer gir økt risiko for ekstern otitt. Det gjelder blant annet trange øreganger og mekanisk trykk eller traume mot huden i ytre øregang, for eksempel bruk av høreapparater eller q-tips.


Fuktighet disponerer for betennelse i ytre øregang, og tilstanden sees ofte hos svømmere og dykkere. For info som ikke er relatert til kryssor så kan du slå opp ørebetennelse i ordboka. Noen som har kjerringråd mot betennelse i det ytre øret? Har pirket det på meg med q-tips (fy, fy!). Det er skikkelig betent og opphovnet inni der, og det banker og dunker skikkelig.


Sånn at jeg ikke kan ligge på det, og sånn at jeg bare har lyst til å ta en van Gogh!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg