fredag 29. januar 2016

Fødselspermisjon

Foreldrepenger skal sikre deg inntekt når du ha foreldrepermisjon. Hvis du ikke hatt inntekt, kan du få en engangssum isteden. Alt du trenger å vite om fødselspermisjon , foreldrepenger, fedrekvote, mødrekvote, engangsstøna barnetryg foreldrestipend med mer. Hva innebærer retten til foreldrepermisjon?


Foreldre har rett til permisjon i til sammen måneder i forbindelse med fødsel.

Disse månedene omfatter mors rett til permisjon i inntil uker under svangerskapet og seks ukers permisjon som er forbeholdt mor etter fødselen. Fødselspermisjon , den permisjon en mor har krav på umiddelbart etter en fødsel. Etter arbeidsmiljøloven § 12-skal mor ha fødselspermisjon i seks uker, med mindre hun fremlegger legeattest om at det er bedre for henne å komme i arbeid.


Mer konkret vil det si uker ved prosent uttak, og uker ved 1prosent uttak, og uansett så lenge det ytes foreldrepenger fra folketrygden. Permisjonstiden inkluderer tiden for kvinnens svangerskapspermisjon (aml. § 12-2) og fødselspermisjon (aml. § 12-4). Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Etter fødselen skal mor ha permisjon de første seks uker, med mindre hun fremlegger legeattest om at det er bedre for henne å komme i arbeid. Det kan være mye nytt å sette seg inn i når man skal ut i fødselspermisjon.

Vi har fått hjelp av NAV til å svare på de vanligste spørsmålene som stilles om foreldrepenger. Enkelte permisjoner blir direkte avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker eller følger av tariffavtaler. En del permisjoner er lovfestede. Arbeidstaker har rett, men ikke plikt, til å avvikle lovbestemt ferie i løpet av permisjonstid hvor det ytes fødselspenger eller adopsjonspenger. Hvis du mistenker at du kan være deprimert bør du ta kontakt med helsepersonell.


Det er også viktig at du så tidlig som mulig snakker med noen du stoler på, en venn eller familiemedlem, om hvordan du opplever situasjonen din og om det som plager deg. Infotjenesters arbeidsrettsjurist og ekspert på ferieloven Camilla Schie-Veslum Dette skjer med ferie etter sykdom og foreldrepermisjon. Ferie som ikke er avviklet på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon blir automatisk overført til neste år.


Delvis permisjon § 12-7. Militærtjeneste mv. Varslingsplikt § 12-8. Ved foreldrepermisjoner er det to regelverk som slår inn. Arbeidsmiljøloven regulerer retten til fri, det vil si rett til permisjon fra arbeidsgiver, mens folketrygdloven regulerer retten til penger.


Husk å logge ut når du er ferdig. Mor skal ha permisjon de første ukene etter fødselen, med mindre hun fremlegger en legeattest om at det er bedre for henne å komme i arbeid. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 12-4.

I denne perioden vil mor motta foreldrepenger fra folketrygden om hun oppfyller vilkårene for dette, se folketrygdloven § 14-6. Inkluderer forløsning i 22. Er du gravid og skal ha permisjon fra utdanningen, kan du ta permisjon tre uker før fødselen.


Tar du permisjon tidligere enn det, må du dokumentere årsaken til det. Hvis begge foreldrene deltar i introduksjonsprogrammet, har de til sammen rett til opptil måneder omsorgspermisjon i barnets første leveår. Introduksjonsstønad utbetales ikke under permisjonen, men foreldrene kan ha rett på ytelser etter lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen. Forskjøvet oppsigelsestid i fødselspermisjon.


I tillegg til det strenge beviskravet, er gravide og arbeidstakere i fødsels- eller adopsjonspermisjon også vernet i form av at oppsigelsestiden ikke løper i permisjonstiden. Dersom du ønsker å avlegge eksamen i ett eller flere emner som inngår i studieprogrammet du har fått permisjon fra, så innvilges du forlenga studierett og ikke permisjon. Dette er spesielt aktuelt for studenter som har fødselspermisjon.


For informasjon om støtte fra Lånekassen i forbindelse med fødselspermisjon , se Lånekassens nettsider. Dette dreier seg om svangerskapskontroll, svangerskapspermisjon, omsorgspermisjon ved fødsel og adopsjon, fødselspermisjon , foreldrepermisjon ved fødsel og adopsjon, permisjon ved overtakelse av fosterbarn, utvidet foreldrepermisjon, delvis foreldrepermisjon, amming, barn og barnepassers sykdom, barns sykehusbehandling og nødvendig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg