onsdag 6. januar 2016

Godartet svulst i lungene

Et lungehamartom er en godartet svulst i lungevevet. Den gir ingen symptomer og prognosen er utmerket. Godartet , ikke-kreft, lunge knuter generelt vises som arrvev fra en skade eller infeksjon i lungene , som tuberkulose. Danmarks prins Henrik har en svulst i den ene lungen , men undersøkelser har vist at den er godartet. En lege kan velge kirurgi som behandling for en godartet svulst for et par grunner.


Han kan fjerne en godartet svulst , slik at det ikke kan utvikle seg til å være kreft, eller, på grunn av sin beliggenhet, forårsake smerte eller ubehag fra sin eksistens.

Når de er fjernet, godartede svulster sjelden dukke opp igjen. Selv om en svulst er godartet , kan den likevel være farlig hvis den vokser i spesielle områder. En godartet svulst kan være like farlig som en ondartet hvis den trykker på og klemmer inne normalt vev, som for eksempel en godartet svulst innenfor hjerneskallen. Skygger på røntgen, og funn på CT og PET er ikke en fasit, og må i de aller fleste tilfeller støttes av vevsprøver. Du skriver at dere tenker at det er en svulst og at type behandling fastslås etter ytterligere diagnostikk.


Det samme gjelder ift. Hvis en godartet svulst blir så stor at den gir passasjehinder eller klemmer på andre organer kan den gi både magesmerter, kvalme og brekninger. Hvordan stiller legen diagnosen?


Ved mistanke om polypp i tykktarm undersøker vi tykktarmen med tarmskop, og ved vevsundersøkelse får vi klarlagt at det er godartet svulstvev.

Siden småcellet lungekreft ofte sprer seg til hjernen vurderes derfor forebyggende strålebehandling mot hjernen. Dette gis til pasienter som har hatt god effekt av cellegift eventuelt strålebehandling mot svulst i lungen. Stråledosen er noe lavere enn ved allerede oppstått spredning.


Omtrent prosent av alle tilfeller av lungekreft er bronkialkreft. Prins Henrik har svulst i lungen. Noen som vet hvordan oddsene er for en som er operert for en ondartet svulst i lungene.


Denne svulsten ble oppdaget svært tidlig, da han har asma, og blir årlig sjekket. Kirurgisk fjerning av svulstvev i lungene gjøres i den hensikt å helbrede pasienten. Vanligvis fjernes minst en lungelapp (lobektomi). Hos pasienter med redusert lungefunksjon gjøres enkelte ganger en mer begrenset kirurgisk fjerning – kilereseksjon eller segmentreseksjon. Dersom kreftsvulsten omfatter mer enn en lapp er det nødvendig med fjerning av to lungelapper (bilobektomi) eller.


Lungekreft blir ofte diagnostisert sent i sykdomsforløpet fordi den gir opphav til få og vage symptomer. Tidlig utredning skjer ofte på bakgrunn av et tilfeldig funn på lungerøntgen tatt i annen sammenheng. Svulster i hjertet forekomme meget sjelden og kun hos 0– av uselekterte pasienter i store obduksjonsmaterialer ( 2). Behandlingen for en lunge svulst , som er en unormal vekst i lungene , vil variere avhengig av en rekke faktorer. Kanskje den viktigste av disse er om svulsten er godartet lunge svulst eller en ondartet lunge svulst.


Legen vil utføre en lunge biopsi, tar en liten prøve av svulst å undersøke det for tegn på kreft. Siden godartet kreft ikke klarer å spre seg og dessuten er innkapslet kjennes den glatt og avgrenset ut. En ondartet svulst spiser seg inn i vevet omkring og lar seg ikke enkelt bevege på og den kan dessuten være knudrete i motsetning til glatt.

En fettkul (lipom) er et eksempel på en godartet svulst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg