Ved brystbetennelse kan brystet bli rødt, varmt, hovent og smertefullt. Du kan få feber og en influensalignende følelse i kroppen. Hyppig tømming av brystet i ett døgn er førstevalget som behandling av brystbetennelse.
Brystbetennelse forekommer hos omkring ti prosent av kvinner som ammer. Først i form av tilstoppede melkeganger, deretter kan det komme bakterier inn i brystet eller melk kan presses ut i brystvevet.
Kjenner man harde, kileformede klumper i brystet er noen av melkegangene blitt tilstoppet og vevet rundt blir etter hvert irritert og betent på grunn av at melk hoper seg opp i brystet og blir presset ut i brystvevet. Hva er årsaken til brystbetennelse ? Rifter i brystvorten og trykk mot brystet kan medføre en tilstopping av melkegangene. Tilstopping kan også skyldes gal sugeteknikk, og uregelmessig amming med for lange pauser imellom. Bakterier trenger seg inn i brystet gjennom fylte melkeganger. Bakterien som ofte er årsaken til brystbetennelse , er gule staylokokker (staph. aureus), som er en del av den naturlige bakteriefloraen på huden.
Ved amming er brystet mer utsatt for bakterier, i og med at barnet kan overføre bakterier og at det ofte er småsår ved brystvorten. Betennelsen oppstår som oftest ca.
Feber, frysninger, hodepine og manglende matlyst er vanlig. Dersom du går i flere dager med brystbetennelse uten å få behandling, kan det også utvikle seg en såkalt brystbyll (abscess). Dette er en ansamling av puss i et hulrom.
Den kan være av inflammatorisk eller bakteriell karakter. Ved mistanke om bakteriell mastitt bør det tas bakteriologisk prøve av morsmelken. Den viktigste behandlingen av brystbetennelse er amming Foto: NTB scanpix Vis mer. Mens noen mødre aldri opplever verken tette melkeganger eller brystbetennelse , er andre svært plaget.
Det er dessverre slik at hvis du først har hatt brystbetennelse , får du det ofte igjen. Ofte kan man kjenne en kul eller hevelse i området av brystet som er betent. Inflammatorisk brystbetennelse. Det kan utvikle seg videre til brystbetennelse med bakterier hvis ikke brystet.
Et råd er derfor å prøve å amme så ofte som mulig slik at man unngår det. Har brystbetennelse først oppstått finnes det også noe man kan gjøre for at det skal bli bra. Alle forhold som gjør at melken hoper seg opp i brystene lenger enn vanlig, for eksempel å slutte å amme om natten, øker risikoen for mastitt. Symptomene kommer ofte et par uker etter fødselen og er svært ubehagelig.
Det er en tilstand som er er lett å diagnosistere av legen og har god prognose. I enkelte tilfeller må man behandle med antibiotika.
Kun unntaksvis ser man komplikasjoner som verkebyll. Enten er den forårsaket av bakterier, eller av dårlig tømming av brystet. For eksempel når barnet begynner å sove hele natten, for. Enkelte kvinner får hyppige brystbetennelser. Kanskje de har spesielt trange eller krokete melkeganger.
De fleste ammende kvinner vil imidlertid ikke få ekte brystbetennelse med feber, men midlertidige og delvis tilstoppede melkeganger. Melkestase og brystbetennelse - to helt forskjellige. Fortsatt behøver ikke det å bety at du har brystbetennelse med bakterier.
Dersom brystet blir stående overfylt kan melken presse seg ut i vevet utenfor melkegangene, og gi en kraftig irritasjon. Igjen er det alfa og omega å få ut melken. Symptomer på brystbetennelse Smerter i brystet, rødt, varmt, hovent bryst, vanskelig å få ut melk, melkespreng, feber og evt. Hjelp til velfungerende amming De fleste kvinner ønsker å amme barnet sitt. Hos noen oppstår komplikasjoner det er viktig å behandle slik at kvinnen blir frisk og ammingen kan fortsette.
For å opprettholde en vedvarende produksjon av melk (galaktopoese, vanligvis omtrent 5ml daglig), er en regelmessig amming (laktasjon) nødvendig. Hos menneskene kan dette opprettholdes over flere år. Uregelmessighet i denne rutinen kan lett føre til brystbetennelse (mastitt). Menn har også brystvev hvor det kan utvikles kreftsvulster. Bröstcancer var inget som män drabbades av.
Det fanns ingen litteratur om det för män. Det er fullt mulig å få brystbetennelse selv om man ikke ammer. Jeg hadde det som åring (var ganske flaut når man var på den alderen ja!), og var akkurat slik du beskriver det nå. Dro på legevakten, og fikk antibiotika.
Gikk over etter noen få dager, og har aldri hatt det igjen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.