tirsdag 26. januar 2016

Undersøkelse av lunger

Beskrivelse av lungeundersøkelsen. Lungeundersøkelsen består av fire deler: inspeksjon, palpasjon, perkusjon og auskultasjon. I tillegg hører gjerne med en generell beskrivelse (den innledende delen av status presens) hvor man blant annet angir respirasjonsfrekvens, eventuelt respiratorisk besvær og cyanose.


Perifer cyanose opptrer på perifere kroppsdeler. Kan komme av lokale fenomen, men kan også skyldes at hjertet pumper for lite blod ut til kroppen, som ved hjertesvikt eller hypovolemi. Alle tilstander som gir sentral cyanose, kan også gi perifer cyanose.

Før skopet føres inn, vil legen ved hjelp av en spray lokalbedøve tungen og svelget. Bronkoskopi er en undersøkelse som kan oppleves litt ubehagelig, men den er ikke forbundet med smerte fordi lungene og bronkiene er uten smertefibre. Auskultasjon av lungene inngår i undersøkelse av lungene. Man lytter etter respirasjonslyder og eventuelle fremmedlyder. Ved auskultasjon benyttes et stetoskop.


Mange foretrekker membranen når de lytter på lungene, men hos svært magre pasienter kan klokken være nyttig for å oppnå best mulig lyd. Bronkoskopet er et rørformet kikkertinstrument som eventuelt kan bøyes, slik at det kan følge krumningene på luftveiene. Lungefibrose vil som regel vises på et vanlig røntgenbilde av lungene.


En spesiell CT- undersøkelse (HRCT) av lungene gir oftest et godt grunnlag for å stille diagnosen lungefibrose.

Enkelte ganger vil man likevel ta en vevsprøve fra lungene og undersøke denne i mikroskop. Slik ser bildene ut når man tar en HRCT- undersøkelse. Røntgen thorax avbilder lunger , lungesekk, hjerte og hovedpulsåren (aortabuen), mediastinum og de benede deler av brystkassen.


Ved normal undersøkelse finnes normalt utseende og normal posisjon av organene. Klinisk undersøkelse omfatter sjekk av hjertet, lungekapasitet og grundig leting etter hovne lymfeknuter på hals, i armhulen, ved kragebeinet og i lysken. Røntgen av lungene er en vanlig undersøkelse , og gjerne den første undersøkelsen som blir utført.


Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen. Undersøkelse av lunger og thorax er aktuelt å gjøre ved mange problemstillinger, slik som dyspné, brystsmerter og hoste.


Da tilstander her gjerne kan ha sammenheng med tilstander i hjertet, vil det i praksis være naturlig å også undersøke hjertet ved slike problemstillinger. Både membranen og klokken på stetoskopet kan brukes. LES OGSÅ: Hva er kontrastmiddel? En MR- undersøkelse foregår i et spesielt rom som inneholder et magnetfelt.


Det finnes små MR-maskiner som består av en stol med MR-maskinen på siden slik at man kan legge for eksempel armen inni, men de fleste MR-maskiner er store maskiner med en ”tunnel” i midten, hvor magnetfeltet er sterkest og hvor man må legge kroppen eller. Er pasienten gravid må dette gå fram av henvisningen. Dersom pasienten har behov for tolk, må dette nevnes i henvisningen, og dessuten hvilket språk pasienten snakker. Tolken kan ikke være gravid.


CT er også sentral ved undersøkelse av hodet og hjernen ved utredning av demens og hjernesvulst, samt ved undersøkelse av lunger , mage og skjelettet i kroppen.

Ulemper ved CT undersøkelse. Resultat av undersøkelsen. Ved akutte tilstander vil det bli gitt et foreløpig svar like etter undersøkelsen.


Turbulens kan oppstå som følge av skadde klaffer, defekter i hjertets anatomi, høy blodstrømshastighet eller redusert blodviskositet. Bildene og rapporten lagres i datasystemet vårt. Mange med bilyd over hjertet er hjertefriske.


Den hyppigste årsaken til systoliske ejeksjonsbilyder er økt blodstrømshastighet forbi normale eller aterosklerotiske hjerteklaffer, blant annet ved feber, anemi, hypertyreose og graviditet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg