fredag 22. januar 2016

Flekk på lungen ct

Dersom en lege oppdager en flekk på lungene dine, kan din første reaksjon være panikk og bekymring. Selv om du kanskje umiddelbart knytte dette stedet med lungekreft, det er faktisk mange forskjellige grunner til at det kunne ha skjedd. Respons til en mørk flekk på en lunge CT scan avhenger av størrelsen på området og dets implikasjoner.


En liten flekk som indikerer en node, for eksempel, kan kreve followup skanner for å overvåke fremdriften før identifisere det som kreft. Pasientene må også innse at CT -skanning innebære en liten grad av stråling. En kreftsvulst vil på bildet avtegne seg som en fortetning ( flekk , skygge), noe som medfører videre utredning.


Slike lungefortetninger kan imidlertid være vanskelig å skille fra fortetninger som skyldes ikke-ondartede tilstander som lungebetennelser, tuberkulose eller andre typer betennelsessykdommer i lungene. Respons på en mørk flekk på en lunge CAT scan avhenger av størrelsen på området og dens implikasjoner. En lunge nodule er et annet navn for en flekk på lungen. Hvis nodule er mindre enn tre centimeter i diameter, kalles det et sted. Hvis større enn centimeter, er det referert til som en masse.


Lunge moduler er rund eller oval i formen. Lunge knuter eller flekker på lungene ikke forårsake smerte til den enkelte. I tillegg vil det bli gjort undersøkelser på hvor utbredt sykdommen er ved spesialbilder ( CT = computertomografi) som gir kunnskap om svulstens utbredning i brystet, om det er spredning til lymfeknuter mellom lungene , og om leveren eller binyrene er affisert.


Det er både høy følsomhet og oppløselighet på skanneren og ikke minst et avansert system for å måle pustebevegelser. Pustebevegelser kan forårsake store forstyrrelser på bildetakingen og dermed på diagnosen. CT (computertomografi) er en røntgenundersøkelse der det tas snittbilder av de delene av kroppen din som skal undersøkes. CT er veldig godt egnet til å få frem forandringer på lunger , hjerne, indre organer, blodårer og hjerte.


En CT vil kunne vise svultsens størrelse og om den eventuelt har spredt seg til den andre lungen og til lymfeknuter i området. CT for å vurdere om sykdommen har spredt seg. Hvis det ikke er påvist spredning på diagnosetidspunktet, er melanomets tykkelse det viktigste kriteriet for prognosen og valg av behandling.


Den første undersøkelsen identifiserte ca. Ved utredning av mulig sykdom i lunger , mediastinum og beinvev. Undersøkelsen brukes til å diagnostisere lungesykdommer, tuberkulose, kreft, forandringer i rommet mellom lungene , midt i brysthulen (mediastinum) og i de benede delene av brystkassen.


Røntgen tas også som ledd i oppfølging av lunge - og hjertesykdom. Derfor er det svært viktig at det tas et nytt bilde omkring seks uker senere for å kunne oppdage en eventuell svulst som var skjult på det første bildet. Kan en ved røntgenundersøkelse likevel overse en kreftsvulst i lungene ? Ja, det er fullt ut mulig. En svulst kan være lettere å oppdage ved CT. Et sted på lungene refererer vanligvis til en lungeknute.


Dette er en liten, rund vekst på lungene som opptrer som et hvitt punkt på bildescanning. Disse nodlene er vanligvis mindre enn tre centimeter i diameter. Hvis legen din ser en lungeknude på brystrøntgen eller CT -skanning, må du ikke panikk.


Men bestilte meg en legetime og der måtte jeg ta blåse test EKG eller hva det heter osv ble også videresendt til ct. En fortetning på røntgenbildet av lungene kan gi mistanke om lungekreft, men kan også ha andre årsaker. Med et såkalt bronkoskop kan legen titte ned i luftrørene for å se om det sitter noe der og for ta en prøve. Man kan også ta en vevsprøve ved å stikke en nål i lungen fra utsiden.


Av og til inneholder oppspytt også kreftceller. Du vil bli spurt på forhånd om du tidligere har reagert på kontrastmiddel, og om du har allergier, astma eller diabetes. Kontrasten medfører svært sjelden ubehag, men mange føler en forbigående varme gjennom kroppen.


Under undersøkelsen ligger du på et motorisert bord som forflytter deg inn i åpningen på røntgenapparatet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg