søndag 10. januar 2016

Barn som mobber i barnehagen

Mobbing er svært utbredt i barnehager. Det har de senere årene blitt mye mer oppmerksomhet på mobbing i barnehagen , noe som også innebærer at flere barn blir oppdaget. Ut i fra erfaringer i vårt prosjekt, er det cirka 1-barn per barnehage som systematisk blir avvist eller utestengt fra lek, opplyser Hoffart. Barn i barnehagen mobber først og fremst gjennom å stenge noen ute.


For å avdekke det som skjer bør de voksne være tett på barna , mener universitetslektor. Slik kan din barnehage jobbe bedre mot mobbing.

Barn som ikke har utviklet empati og på andre måter sliter med atferden, kan også være barn som har opplevd vonde ting i hjemmet. Får du meldinger om at barnet ditt mobber andre, bør du holde hodet kaldt og imøtegå problemet, påpeker han. Ofte får foreldrene meldinger, enten formelle eller uformelle, om at barnet plager andre.


Barn som blir mobbet og barn som mobber trenger hjelp og veiledning av tydelige og trygge voksne. Det er ikke nok med programmer og planer i forhold til mobbing, de voksne rundt barna må sette ord på at mobbing og trakassering skjer. Under våre observasjoner ser vi alt fra barn som slår andre barn , og barn som prøver å komme inn i leken, men som gang på gang blir avvist, sier hun. Vi vet at barn allerede fra første dag i barnehagen starter det sosiale samspillet med andre barn , at de etablerer lek, øver seg og legger grunnlaget for vennskap.


Når barn mobber , hva gjør du? De fleste av oss har lagt merke til at enkelte barn og unge har spesielt stor innflytelse på andre, og at det ofte er disse som får definere hvem som er kul, grei og får være ”innafor”.

Ut ifra teoretisk og psykometrisk ståsted var det grunnlag for å slå leddene sammen (Cronbachs alfa =.for ansatte og.for foresatte). Barn lytter til og observerer hva vi voksne gjør. De gjør som vi gjør, ikke som vi sier.


Da må vi også være gode rollemodeller, sier Lou Cathrin Norreen, rådgiver i Foreldreutvalget for barnehager (FUB), et statlig, nasjonalt organ for foreldre med barn i barnehage. Barn som blir sosialt utestengt i barnehagen har ekstra risiko for å bli aggressive senere, noe som legger et dårlig grunnlag for en velfungerende skolehverdag. Det har negative konsekvenser på lang sikt, både for den som mobber og den som blir mobbet.


Også mødre til barn som mobber andre har latt høre fra seg. Flack sier at man allerede i barnehage kan se at noen begynner å utvikle det hun kaller negative strategier. Handlingsplanen har som mål å forebygge mobbing blant barn og ansatte 2. Vær tydelig på at mobbing og plaging ikke er akseptert, og forsøk å forklare hvordan den som blir mobbet, kan ha det. Forsøk å finn ut hvorfor barnet ditt mobber eller plager andre.


Det kan være ulike grunner til det. Kanskje hun eller han ikke har det så bra selv heller. Man må vise spesiell respekt for foreldre som bidrar til å stanse eget barns mobbing!


Her må man ikke være gjerrig med rosen. Mange voksne mobber åpenlyst - noen ganger også i samvær med barn. Det er klart at dette gir barna dårlige rollemodeller.


Vi bør tenke oss om før vi velger tema ved middagsbordet.

Hele barnet hele løpet er et prosjekt som har som mål å forebygge mobbing i barnehagen der barns opplevelse,. Barna lærer samhandling hjemme – Hva som skjer innenfor husets fire vegger har stor betydning for hva slags samspillmønster barn utvikler. Dersom mor og far stadig krangler om småting, havner i trøbbel med naboen, eller har en væremåte som forteller ungene at det er greit å snakke nedsettende om andre, lærer barna å samhandle med andre på denne måten, sier Jørgensen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg