mandag 12. mars 2018

Meltyper

Meltyper Mel deles ofte opp i fire hovedkategorier: siktet mel, sammalt mel, helkorn, og kli. Inndelingen forteller oss hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt. Bygg inneholder ca. Beta-glukaner er en fibertype som kan redusere blodsukkerstigner, reduserer kolesterolnivået og styrker vårt immunsystem.


Dermed kan bygg bidra til å redusere risiko for hjerte- kar sykdommer.

Hvete, spelt, havre, rug og bygg - det finnes mange ulike meltyper å velge mellom når en skal bake. Hver meltype har ulike egenskaper når det kommer til både elting, heving og bløtlegging. Her får du tipsene som hjelper deg å lykkes med baksten, uansett hvilken meltype du velger. Du er her: Bageskole › Meltyper – den komplette guide til de forskellige slags mel Der findes mange forskellige meltyper , og det kan være en jungle at finde rundt i. I baking er ikke idealmel forskjellig fra andre meltyper.


Men i formkake-deig og i gjær-deiger trenger det noe mer væske. Idealmel finnes normalt ikke i vanlige norske dagligvarebutikker. Det kan være svært at finde ud af, hvad forskellen er på de mange meltyper , og hvad man skal bruge til hvad.

Herunder kommer en guide over de forskellige meltyper , som du kan bruge næste gang du skal i køkkenet for at bage. Gå for en sunn start på året. Møllerens Mirakelmel, FIBRA Fullkornshvetemel, FIBRA Fullkornsspelt og 4-korn blanding bidrar til både smakfull og sunn bakst. Nå har du ingen grunn til å droppe julebaksten!


Næringsinnholdet i ulike meltyper. Mandelmel er laget av malte mandler, er naturlig glutenfritt og har blitt stadig mer populært de seneste årene. Mandelmelet innholder dobbelt så mye proteiner som hvetemel og gram fett per 1gram, mens hvetemel inneholder gram fett per 1gram. Her finner du litt info om meltypene jeg bruker i oppskriftene, samt hvor du får kjøpt de.


Jeg har som mål å bruke meltyper som ikke er vanskelig å få tak i. Jeg håper det bidrar til å senke terskelen for å prøve en eller flere av oppskriftene. Hvad er sigtemel egentlig, og hvordan bager jeg med speltmel? Kend dine meltyper , og læs, hvad de egner sig bedst til. Steinmalt mel blir malt på kvernsteiner etter den gode, gamle metoden.


Kornet blir malt ved lavere temperatur enn vanlig, noe som bidrar til å beholde den opprinnelige aromaen i kornet. Det betyr at melet inneholder 1 av kornet, noe som gir et mer grynete mel enn valsemalte meltyper. Sammalte meltyper , der hele kornet knuses og males, er populært i de fleste land.

I de vanligste meltypene er det meste av de ytre skall-lagene i kornet fjernet. Den indre kjernen er knust til fine partikler (mel). Bakeren har i alle sine yrkesaktive år brukt økologiske råvarer fordi næringsinnholdet er høyere og dyrkingsmetodene bedre.


I alle sine bakervarer bruker han dessuten Himalayasalt og revitalisert vann - det vil si vann som er renset og tilsatt mineraler slik at det blir gjenopplivet og tilnærmet naturlig, friskt fjellvann. Baking, før og etter gluten. Jeg drister meg til å si at den vanskeligste delen av glutenfri baking er å finne riktig mel. Det kan desverre ikke sammenlignes med sånn det var før, da du bare slang det samme gamle hvete melet oppi bakebollen, uansett oppskrift. Sammenlign priser på dagligvarer.


Hvilken butikk og kjede er billigst?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg