fredag 9. mars 2018

Hjernehinnebetennelse ettervirkninger

Hjernehinnebetennelse ettervirkninger

Senfølger til hjernehinnebetennelse gir hos omtrent prosent av de som har hatt sykdommen, varige skader på nervesystemet. Riskoen for senskader er høyest blant de minst barna, og når infeksjonen skyldes pneumokokker. Hjernehinnebetennelse (meningitt) Hva er hjernehinnebetennelse (meningitt)?


Hjernehinnebetennelse ettervirkninger

Meningitt er en betennelse i hinnene som omslutter hjernen og ryggmargen. Betennelsen kan skyldes bakterier eller virus (kalles henholdsvis bakterie- og virusmeningitt). Både barn og voksne kan få hjernehinnebetennelse. Den kan utvikle seg i løpet av bare noen timer. Om legen mistenker hjernebetennelse skal pasienten legges inn på sykehus til nærmere undersøkelser.


På sykehuset vil det bli tatt prøve av ryggmargsvæsken - det er svært viktig å utelukke vanlig hjernehinnebetennelse forårsaket av bakterier. Det er vanlig at man får antibiotika inntil man har utelukket bakteriell hjernehinnebetennelse. Tidligere var kusma-virus (parotitisvirus) den vanligste årsaken til hjernehinnebetennelse , men vaksinasjon med MMR-vaksine, som beskytter mot både meslinger, røde hunder og kusma, har betydd at vi stort sett ikke ser dette viruset som årsak til hjernehinnebetennelse lenger. Serøs meningitt er hjernehinnebetennelse med et betydelig lavere antall immunceller, som regel lymfocytter, i spinalvæsken enn ved purulent meningitt.


Serøs meningitt er oftest forårsaket av virus, men enkelte bakterier, sopp og ikke-infeksiøse agens kan også gi denne typen meningitt. Infeksjonen skyldes vanligvis bakterier eller virus. Bakteriell hjernehinnebetennelse er en farlig sykdom som utvikler seg i løpet av få timer, og som kan være dødelig. Nedgangen i antall meningokokkinfeksjoner har vært markant.


Pneumokokker er hyppigste årsak til meningitt i alle aldersgrupper, med unntak av de aller yngste barna. Virus er den hyppigste årsaken og gir som oftest en mindre alvorlig sykdom. Det er forskjellige smitteveier avhengig av hvilke virus som er årsak til sykdommen. Den vanligste årsak er herpesvirus. Andre typer virus, f. Smittsom hjernehinnebetennelse har hun hørt om før,.


Hjernehinnebetennelse ettervirkninger

Psykolog Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi ser ofte at folk sliter med psykiske ettervirkninger etter alvorlig sykdom. Det finnes imidlertid en kur, men du må være oppmerksom på eventuelle endringer i hundens kropp eller oppførsel for å legge merke til det i tide. Encefalitt kan føre til feber, hodepine, forvirring, epileptiske anfall og problemer med sanser og bevegelser.


Samtidig er det ikke uvanlig at encefalitt bare fører til milde symptomer som raskt går over. Hjernerystelse (commotio cerebri) Hva er hjernerystelse? Når den er overstått, gir den livslang immunitet.


I enkelte tilfelle kan det oppstå komplikasjoner. Bivirkninger av vaksine. Her finner du generell informasjon om vaksinebivirkninger og hvordan du melder.


Folkehelseinstituttet er nasjonalt senter for vaksinebivirkninger. Selv om vaksiner er blant de legemidlene som gir færrest bivirkninger, kan både barn og voksne få uønskede reaksjoner etter vaksinasjon. De fleste symptomene kommer innen et døgn, men noen kommer senere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg