fredag 2. mars 2018

Fryktet barnesykdom er tilbake

Det er ikke alt vi foreldre kan skåne barna våre mot. Men det vi kan gjøre noe med er forebygging. Ved å ha kjennskap til forskjellige sykdommer og deres symptomer er det lettere å vite når man bør oppsøke lege med barnet sitt. Fryktet biesykdom tilbake : – Det blir veldige konsekvenser.


Mattilsynet slår alarm. Den femte barnesykdom (latin Erythema infectiosum) er en vanlig barnesykdom med utslett som ofte inntreffer før 6-års alder.

Men den forekommer også av og til i alle aldre. Barna kan gå i barnehagen selv om de har utslett hvis allmenntilstanden er god. Det er uansett stor sjanse for at de andre barna allerede er smittet. Kikhoste er en alvorlig barnesykdom dersom den rammer små barn under år. Barnesykdommer er en betegnelse som brukes mye om en rekke sykdommer som i all hovedsak rammer barn.


Mange av barnesykdommene gir kløende utslett, som kan lindres. Det finnes vaksine mot de fleste barnesykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet og forekomsten er derfor lav. Grunnen til navnet fjerde barnesykdom er at den inngår i en gruppe barnesykdommer som i tidligere tider var vanlig og der utslettene lignet hverandre.


Tiden fra barnet smittes til sykdommen bryter ut er 5-dager.

Skarlagensfeber er ikke smittsom timer etter behandling. Barnet bør holde seg hjemme så lenge det har feber eller ikke føler seg i form. Den sjette barnesykdom er en svært vanlig tilstand som rammer så godt som alle barn. De fleste smittes i løpet av de 2-første leveårene, og aller hyppigst mot slutten av det første leveåret.


Om labtesting er nødvendig, finnes det to typer tester for å bekrefte infeksjon med parvovirus: påvisning av spesifikke antistoffer eller påvisning av virus med PCR-test. Her er åtte sykdommer dere må være forberedt på å få i hus mens barna er små: 1. Vannkopper - Vannkopper starter gjerne med lett feber i en eller to dager før utslettet kommer. Sykdommen kan oppstå når som helst på året.


Det begynner som røde prikker som i løpet av timer blir til små, væskefylte blemmer på kroppen. Tilstanden skyldes et herpesvirus. Vanligvis er det herpesvirus men enkelte ganger kan det skyldes herpesvirus 7. Symptomer på den fjerde barnesykdom. Dette er en helt ufarlig sykdom, der de fleste barn blir friske innen en uke etter at feberen har startet.


Kalles også den sjette barnesykdom (tidligere den fjerde barnesykdom ), tredagersfeber og roseola infantum. Forårsakes av humant herpesvirus type og 7. Vanlig hos barn fra måneder til år. Inkubasjonstid 5–døgn.


Nærmest utryddet barnesykdom på full fart tilbake. Nå er det ikke bare turister fra den eldre generasjonen som skal vandre rundt med rumpetasken festet rundt magen.

Den moderne varianten av dette veskebeltet er tilbake i ulike farger og fasonger. Dersom det foreligger femte barnesykdom , kan diagnosen stilles uten laboratorieprøver. Spesielt er dette viktig for gravide, fordi røde hunder i svangerskapet medfører stor risiko for fosterskade.


Det er vanlig å anbefale at barn som har røde hunder kan gå tilbake i barnehage dager etter at utslettet ble synlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg