fredag 30. mars 2018

Hepatitt b vaksine gravid

Preeksponeringsprofylakse enkeltkomponent hepatitt B - vaksine. Etter infeksjonen vil rundt ti prosent være smittebærere av hepatitt B virus resten av livet. Særlig risiko for gravide. En gravid som er kronisk hepatitt B bærer, vil i forbindelse med selve fødselen i over prosent av tilfellene overføre.


Erfaringen med bruk av hepatitt A- vaksine til gravide er økende.

Det foreligger ingen mistanke om at vaksinen er teratogen. Risikoen for eventuell smitte bør veies mot den teoretiske risikoen ved vaksinasjon. Det er en gledelig nyhet at alle barn i Norge nå vil få tilbud om hepatitt B - vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, sier fagdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet i artikkelen på FHIs nettsider. Vaksine mot hepatitt B utvikles fra en del av viruset som ikke kan gi sykdom.


Etter vaksinering lager kroppen antistoffer mot hepatitt B -viruset. Disse antistoffene bekjemper hepatitt B -viruset hvis kroppen kommer i kontakt med viruset senere. Tre injeksjoner er nødvendig for at vaksinen skal gi fullgod beskyttelse.

Vaksinen gis ved og måneders alder, i en kombinasjonsvaksine som også inneholder vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og hemophilus influenzae type B ( vaksine med seks komponenter). Det er flere fordeler med å gi hepatitt B - vaksine som kombinasjonsvaksine. Se Bestilling og utlevering av hepatitt A- vaksine og normalt immunglobulin nedenfor.


Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. I følge Folkehelseintituttets veiledning for vaksinasjon av gravide må risikoen for smitte veies opp mot risikoen for at vaksinen kan gi fosterskader. Ved høy smitterisiko, som f. B virus, bør det vaksineres i svangerskapet (2).


Hva er hepatitt B ? Den typen som fryktes mest i et svangerskap er hepatitt B , da denne smitten kan overføres til barnet og gi infeksjon. En gravid med akutt hepatitt kan smitte barnet via blodtilførselen fra morkaken. Verdens helseorganisasjon antar at den globale vaksinasjonsdekningen for tre doser hepatitt B - vaksine blant små barn er. Hepatittvirus kan deles inn i flere typer.


Folkehelseinstituttet skriver at det mangler systematiske studier av hepatitt B -vaksinasjon i svangerskap, men at det ikke er holdepunkter for at vaksinen kan skade foster eller gravide.

Effekten av hepatitt B overflateantigen på fosterets utvikling er ikke fastlagt, men som for alle inaktiverte virusvaksiner forventes det ingen skade på fosteret (2). Det er begrenset erfaring med hepatitt -vaksinasjon av gravide , men det har ikke blitt rapportert om økt risiko forbundet med vaksinasjon. Twinrix er en kombinasjonsvaksine mot både hepatitt A og hepatitt B. Vaksinasjon med vaksine mot hepatitt A og hepatitt B består av tre doser og gis i sprøyte i skulderen. Det trengs to doser med fire ukers mellomrom for å få kortvarig beskyttelse (ett år) mot hepatitt A og delvis beskyttelse mot hepatitt B. Indikasjoner Twinrix Paediatric: For bruk til ikke-immune barn fra år t. A - og hepatitt B -infeksjon.


Vaksinen virker ved å hjelpe kroppen til selv å produsere sin egen beskyttelse (antistoffer) mot disse sykdommene. Infeksjonen er symptomfri hos prosent av voksne og prosent av barn under år, og den oppdages ved blodprøver. HBV finnes i blod og kroppsvæsker hos personer som er smittet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg