fredag 23. mars 2018

Fireårskontroll helsestasjon

Hovedmålet: Synstesten – Hvis barnet er forberedt og motivert til synstesten, pleier jeg å ta den ganske kjapt mens interessen er der. Trenger barnet litt tid på å tø opp, venter jeg gjerne litt lenger, men det er viktig å ta den mens man har barnets oppmerksomhet, sier Meling. Når barnet ditt er fire år, får dere tilbud. Helsestasjon 0-år er et gratis tilbud for alle barn fra de er født til de begynner på skolen. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Barnetundersøkes ikke av lege ved denne kontrollen, som for øvrig er lik fem-årskontrollen. For en stund siden mottok vi et skriv i posten. Thelma fikk innkalling til fireårskontroll på helsestasjonen. Alle oppegående foreldre vet jo at denne kontrollen ikke først og frems er en avsjekk av barnets fysiske tilstand.


Hovedpri med dette ritualet er jo å sjekke hvorvidt foreldrene gjør jobben sin. Siv Engelin og Siri Andersen vil annenhver torsdag ha kontortid i barnehage. Målet er å bli lettere tilgjengelig og bygge bedre samarbeid mellom barnehage, foreldre og helsestasjon. Prosjektet som i første omgang varer i ett år har fått økonomisk støtte fra Helsedirektoratet. Artikkelen beskriver helsesøstres erfaring med samarbeid med barnehagelærere om fireårskonsultasjon utført i barnehagen.


Barnehagelærere og helsesøstre, med sine ulike mandater innenfor arbeidet med barn og deres familier, kan utfylle hverandre på en god måte dersom samarbeidet fungerer bra. Da kan du komme til Helsestasjon for ungdom (HFU) som har egne åpningstider. Finn åpningsti kontaktinformasjon og tjenestetilbud ved HFU. En lege eller en sykepleier undersøker ditt barns syn når det blir født, og så på nytt etter seks uker og fire år.


Da er de gamle nok til å ta aktivt del i undersøkelsen, og samtidig så unge at man kan starte eventuelle behandlinger i god tid før skolealder. Flere optikere i Norge har spesialisert seg på dette temaet og tatt mastergrad i pediatrisk optometri. Optikere har ingen begrensning aldersmessig for å vurdere pasienter, men de kan ikke benytte diagnostiske medikamenter på barn under fem år, forteller optometrist Olaug Skrøppa i Interoptik. Vi må endre opplegget litt i år.


Fireårskontroll og førskolekontroll på helsestasjon slås sammen. Tverrfaglig samarbeid mellom helsestasjon og barnehage. Læringsverkstedet Knerten Føynland barnehage har i mange år hatt et tett samarbeid med helsestasjon i Færder kommune. I forbindelse med helsestasjonens fireårskontroll benytter helsesykepleier barnehagen som arena for konsultasjoner.


For kontroller i to-treårsalderen og for fireårskontrollen, som er den siste før skolestart, har Bærum overraskende god dekning. At vi er over 1prosent, skyldes at andel undersøkelser regnes ut fra befolkningstall på folkeregisteret. Elin Kate Målsnes, tjenesteleder for helsestasjon og skolehelsetjenesten i bydelen,. Helsetasjonen har nå fått pålegg om å gjennomføre en enklere fireårskontroll for de 1barna,.


Her har alle tre barna gjort det dårlig på synstesten på helsestasjon da de var tre år. Samme regla hver gang #128522; - klarer ikke synstesten - kommer tilbake for kontroll, samme resultat, - blir henvist til øyelege - alle tre har godt syn Ikke alltid det betyr noe selv om de blir henvist videre, men er jo kjekt å sjekke det opp. Norsk helsepolitikk har lenge vært opptatt av at tverrfaglig samarbeid er viktig (1). Folkehelseloven sier at alle sektorer skal yte felles innsats og integrere helsefremmende og forebyggende arbeid uavhengig av sektor (2).


Og det gjør de kommunene i Norge som ser barna sine som sin viktigste ressurs. Denne boka er skrevet for dem som arbeider med barn, unge og deres familier i Familiens hus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg