fredag 23. mars 2018

Cluster hodepine nrk

Jeg er så glad for å få denne muligheten. Per Olav blir med i jakten på noe som endelig kan hjelpe. Ekstrem hodepine som migrene og klasehodepine rammer tusenvis av nordmenn. Klasehodepine, cluster - hodepine , er kraftige anfall med hodepine som vanligvis er lokalisert bak eller rundt et øye. Anfallene kommer som regel i puljer (klaser) på ett til åtte anfall pr dag i fire til tolv uker.


Smerten er ensidig, og varigheten av hvert anfall er vanligvis mellom minutter og tre timer uten behandling. Klasehodepine (eng. cluster , klynge, klase) er en relativt sjelden type hodepine , dog den vanligste av de såkalte trigeminale autonome kefalalgiene (gr. kephalē, hode). Tilstanden kjennetegnes av kortvarige episoder med smerte bak og rundt ett øye (i forsyningsområdet til 1. gren av n. trigeminus) og samtidig autonome symptomer fra ansiktet på samme side (ramme 1) ( ). Les om symptomer, diagnose og behandling.


Cluster hodepine er kraftige smerteanfall lokalisert på den ene siden av hodet og bak øyet. Redaksjonelt - Clusterhodepine er så vidt hyppig at alle norske allmennleger vil møte flere pasienter med syndromet i løpet av sin karriere, men likevel så vidt sjelden at altfor mange kolleger ikke stiller rett diagnose når de konsulteres av pasienten. Det kjennes ut som om du får stukket én rødglødende elektrode inn i øyet, og én gjennom tinningen, og at disse møtes bak øyeeplet på venstre side, sier Thørn. De fleste har Hortons hodepine med anfall i perioder som oftest varer 1-måneder. Disse klaseperiodene kan komme 1-ganger årlig, men noen pasienter kan ha flere år mellom periodene.


En av fem har Hortons hodepine av den kroniske typen, hvor anfallene er til stede hele året rundt uten lengre anfallsfrie perioder. De beste nye behandlingene mot hodepine. Nå får Nina Øen (51) sjeldnere anfall. Slik fikk hun det bedre med ny behandling av migrene og klasehodepine.


Hvem er disponert for cluster hodepine ? Dette er en sykdom som rammer flere menn enn kvinner (ca av de som rammes er menn). Det vanligste er at sykdommen utvikles etter fylte år. Derfor er mange ikke klar over at de har sykdommen og at det finnes behandling. Noen migrenepasienter kan ta unntak til den påstanden. De som har opplevd denne typen smerte, vil si seg enig.


Dette er langt ifra den vanlige formen for hodepine som migrene og spenningshodepine. Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine (NKH) har som hovedformål å bygge opp kompetansen på utredning og behandling av hodepine i helsevesenet, utarbeidelse av felles retningslinjer for håndtering av hodepine , basert på god vitenskapelig dokumentasjon. Kodein og de fleste blandingspreparater bør generelt unngås, da de kan fremkalle hodepine. Smertestillende medisin har derimot kun en beskjeden effekt på den kroniske formen, og kan attpåtil være med på å vedlikeholde hodepinen , hvis du tar smertestillende tabletter i mer enn dager i måneden.


Jeg forstår godt at dette er slitsomt. Har noen i familien din hatt eller plages med hodepine ? Det kommer i anfall og er svært intens i smerte. Hodepine kan være så mangt.


Hva er en Cluster - hodepine ? Primær hodepine oppstår på egen hånd. Det betyr at det ikke er noen annen medisinsk sykdom eller problem som forårsaker hodepine. Synonymer: bjelke hodepine , cluster -syndrom, en klynge cephalalgia, angioparaliticheskaya hemikrani, sympatisk gemitsefalicheskaya vasodilatasjon, etc. Svært intens unilateral hodepine i orbita- og temporalregionen.


Varer fra minutter til timer ubehandlet. I tillegg minst ett av følgende tegn på samme side som smerten: tåreflod eller konjunktival injeksjon, nesetetthet eller -renning, svetting i panne eller ansikt, miose eller ptose, øyelokksødem eller bevegelsestrang. Det er også vanlig å skille mellom hodepine forårsaket av spesielle hodepineformer (primær hodepine ) og hodepine forårsaket av andre sykdomstilstander (sekundær hodepine ).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg