onsdag 13. januar 2016

Barnesykdom oppkast utslett

Den sjette barnesykdommen skyldes et herpesvirus - vanligvis humant herpesvirus (HHV-6), noen ganger HHV-7. Hva er den femte barnesykdom ? Erythema infectiosum er en virussykdom med utslett , forårsaket av et parvovirus B19. Den forekommer hyppigst hos barn i aldersgruppen 5-år, men den kan ses hos personer i alle aldre.


Sykdommen opptrer ofte som små epidemier, særlig vinter og vår.

Tilstanden er svært vanlig. Barnesykdom med utslett og feber som forårsakes av rubellaviruset. Det tar mellom to og tre uker fra man smittes, til sykdommen bryter ut.


Når sykdommen bryter ut, får barnet gjerne lett feber samtidig som et småflekket utslett oppstår. Den fjerde barnesykdom , også kalt roseola, eller tredagersfeber, begynner med høy feber i tre til fem dager. Deretter vil barnet få et rosa-aktig utslett på overkroppen og i nakken, som kan spre seg til armer, bein og ansikt.


Barnet kan bli irritert og ha diaré eller oppkast i tillegg.

Utslettet klør som regel ikke. Vondt i øret er også vanlig. Etter ½-dager kommer utslettet som ofte er tydelig med hissig rød farge i ansiktet, men med påfallende blekhet rundt munnen.


Ved femte barnesykdom blir huden i kinnene kraftig rø deretter oppstår det et småprikket, rødt utslett på armene, overkroppen og noen ganger på lårene. Mange av barnesykdommene gir kløende utslett , som kan lindres. Det finnes vaksine mot de fleste barnesykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet og forekomsten er derfor lav. Nakkestivhet kan også forekomme.


Sykdomsutviklingen er ikke vesentlig forskjellig hos større barn, men de kan også gi uttrykk for hodepine. Blindtarmbetennelse. Kan starte med oppkast , magesmerter og feber. Men dette er en svært sjelden tilstand hos så små barn. Femte barnesykdom (erythema infectiosum) Symptomer Røde merker på kinnene som ofte flyter sammen, nesten som om man har fått en lusing.


Synes både på kinn, nese, armer, lår og bakende. Kan vare i opp til dager og men gir sjelden feber. Rammer spesielt 4-12-åringer.

Behandling Kan ikke behandles, men går over av seg selv. Fjerde barnesykdoBarnet har feber i 3-dager. Når feberen blir borte dukker det opp et svakt rødfarget og småprikket utslett på kroppen. Barnet kan være preget av feber i starten, men har god allmenntilstand når utslettet kommer. Les også legevakten om barns utslett.


Tidligere snakket man om den første, andre og tredje barnesykdom osv. Man kalte skarlagensfeber for nummer en, meslinger nummer to og røde hunder nummer tre. Ut fra denne rekken kommer uttrykket den femte barnesykdom for sykdommen som har det latinske navnet erythema infectiosum.


Høy feber, pustebesvær, oppkast eller nedsatt allmenntilstand kan forekomme av utslett , og er et tegn på at legen bør kontaktes så fort som mulig. Dersom det ikke er noen faretegn, kan utslett gå over av seg selv etter noen dager. Barn kan gå i barnehage eller skole ved god allmenntilstan uavhengig av utslett.


På grunn av fare for fosterskade bør seronegative gravide kvinner som kan ha vært utsatt for smitte, kontrolleres med 2–ukers mellomrom (serumprøver). Den femte barnesykdom er en vanlig og oftest ufarlig barnesykdom som gir feber og utslett. Typisk har man noen dager med feber og redusert allmenntilstand før det kommer et utslett. Hyppigst ser man den femte. Starter ofte med feber i flere dager før utslett oppstår.


Noen barn utvikler et mildt utslett og viser lite tegn på sykdom, mens andre kan ha et tydeligere sykdomsbilde. Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv. Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn.


Vanligst er det i alderen måneder til år. Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Barnet kan vende tilbake til barnehagen tidligst fire dager etter opptreden av utslett dersom allmenntilstanden ellers er god.


Norovirus-infeksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg