fredag 22. januar 2016

Svangerskapsdiabetes erfaringer

Har akkurat fått påvist svangerskapsdiabetes. Skal på opplæring på måling osv neste uke, men kjenner at jeg er ganske lei meg nå, så vil gjerne høre andre sine erfaringer , tips til mat, og gjerne hvordan det gikk med fødsel og babyene for de som har født. Diagnostikk og tiltak for å finne uoppdaget diabetes og svangerskapsdiabetes. For de aller fleste går svangerskapsdiabetes over når barnet er født og morkaken er ute. Men det anbefales at man tar en test tre måneder etter endt svangerskap for å se at man er kvitt tilstanden.


Av og til kan svangerskapsdiabetes være starten på en type diabetes, og en sjelden gange type 1. Fire av enkeltstudiene omhandlet helsepersonells (jordmor, diabetessykepleier, gynekolog) erfaringer med å gi informasjon til gravide med svangerskapsdiabetes , sju studier omhandlet den gravides erfaringer med å motta slik informasjon, og én studie beskriver kommunikasjonen mellom gravid med svangerskapsdiabetes og helsepersonell. Den nye retningslinjen vil trolig medføre at langt flere får diagnosen svangerskapsdiabetes og flere vil trenge behandling og oppfølging. I denne litteraturstudien ser artikkelforfatterne på forskning på effekter og erfaringer med bruk av telemedisin i oppfølgingen av kvinner med svangerskaps-diabetes. Tolv studier ble inkludert.


Vi fant også en studie som hadde intervjuet gynekologer om deres erfaringer med å utføre glukosebelastningstest hos gravide. Denne studien var utført i Tyskland. Vi fant kun fire studier som omhandler gravides opplevelser og erfaringer med å ta en glukosebelastningstest for å avdekke svangerskapsdiabetes.


Vi har for eksempel strengere regler for målingene, men ingen kan fortelle meg hvor mye strengere, og hvilket antall målinger jeg skal forholde meg til. Svangerskapsdiabetes ligner mer på type enn på type men det er ikke 1prosent likt likevel. Min erfaring viser at folk generelt vet lite om svangerskapsdiabetes og farene det medfører. Dette tilskrives delvis senere type diabetes.


Det kan derfor være aktuelt også å vurdere total kardiovaskulær risiko i yngre alder hos kvinner med gjennomgått svangerskapsdiabetes enn hos kvinner som ikke har hatt svangerskapsdiabetes i tidligere graviditeter. Diabetes finnes i ulike varianter som sammen og hver for seg danner et sammensatt sykdomsbilde. Diabetes type diabetes type MODY, LA DA og svangerskapsdiabetes er i virkeligheten forskjellige sykdommer. Men felles har de at blodsukkeret svinger og må reguleres av den enkelte.


Er du over år og diagnostisert med svangerskapsdiabetes ? Vil du delta i en studie om dine erfaringer med å få informasjon om et sunt kosthold og opplæring i egenmåling av blodsukker i svangerskapsomsorgen? Det kan gi økt risiko for svangerskapsforgiftning og føre til komplikasjoner under fødselen, blant annet fordi barnet kan få høy fødselsvekt. Målet med denne studien.


Hensikt: Å undersøke innvandrerkvinnens erfaringer og opplevelser med egen svangerskapsdiabetes (SD), og å utforske hva som kan motivere kvinnene til bedre SD egenomsorg. Spør om erfaringer med vold. Helsepersonell oppfordres til å spørre alle gravide om erfaringer med vol både aktuelle og tidligere erfaringer. Det er i stor grad type diabetes det er snakk om her. Ca gravide opplever dette.


Du vil få veiledning og råd om gode levevaner, inkludert kosthol ernæring, tobakksbruk, bruk av alkohol eller andre rusmidler og fysisk aktivitet. Svangerskapskontrollene tidlig i svangerskapet kartlegger forhold som kompliserende sykdommer, arvelige sykdommer, erfaringer knyttet til tidligere graviditet og fødsel, bruk av medikamenter, tobakk og alkohol samt psykososiale belastninger. Hensikten med de senere svangerskapskontrollene er å følge mor og barns helse og utvikling.


Ordinær ultralyd i uke henviste meg for videre oppfølging på SUS. Skal bli henvist medisinsk poliklinikk på sykehuset for videre oppfølging. Flere i samme båt som kunne tenke seg å dele erfaringer ? Noen som har hatt svangerskapsdiabetes – Anonymforum – Forum.


Forstoppelse og treg mage er en vanlig plage hos gravide. Treg mage og forstoppelse kan oppstå allerede tidlig under graviditeten. Det er en rekke ting du kan gjøre for å forebygge forstoppelse, blant annet å være fysisk aktiv, drikke rikelig med vann og spise fiberrik mat.


Dersom forebyggende tiltak ikke er nok, finnes det legemidler mot forstoppelse gravide kan bruke. Du kan ikke ha svangerskapsdiabetes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg