tirsdag 19. januar 2016

Smerter i underlivet og ryggen

Smerter i underlivet ? Underlivssmerter kan være både akutte og kroniske – og skyldes ulike årsaker. De fleste tilfeller er ufarlig, men stikkende smerter , noe som føles som knivstikk i underlivet , kan selvfølgelig være skremmende og ubehagelig. Korsryggsmerter defineres som smerter eller ubehag i ryggen lokalisert til området mellom det nederste ribbenet og den nederste delen av rumpeballene.


Er smertene akutte, det vil si plutselig oppståtte og sterke kalles det for kink i ryggen , hekseskud lumbago eller rett og slett akutte korsryggsmerter.

Disse smertene kan være ganske konstante, men veksler ofte i styrke og øker når man er anspent eller stresset. Liknende smerter i høyre og venstre del av underlivet og litt høyere oppe, av kolikkaktig, knipliknende type - opptrer hos mange sunne og friske kvinner, spesielt litt ut på dagen eller ut på ettermiddagen. Ved sterke ryggsmerter anbefales det å være forsiktig og unnlate å gjøre noe som forverrer smertene. Har du sterke smerter eller smerter som stråler nedover benet, bør du oppsøke lege før du begynner å trene. En del får smerter og stivhet i nakken og kan derfor få hodepine.


Mange opplever mye stivhet og smerter i øvre del av ryggraden, den delen som kalles brystryggen. Alle kvinner bør være oppmerksomme på blødninger fra underlivet som ikke har åpenbare. Det anslås, at 300.

I noen tilfeller blir smertene langvarige og kroniske, og vanskelig å håndtere. I denne artikkelen omtaler vi et utvalg av tilstander som kan gi store smerter. Les om smerter og smertebehandling her. Behandling av smerter i underlivet.


Varme omslag eller en varmeflaske på det smertefulle området, kan ha lindrende effekt på smerter i underlivet for mange. Prolaps i ryggen er for mange assosiert med uhelbredelige smerter og utsikter til et liv der ryggen er ødelagt for alltid. Foten er doven, prikke, det leve inni foten, smerter , stiv og lite bevegelse rundt ankelen. Ryggen føles av og jeg blir fort trett.


Litt problemer i høyre side av ryggen og nedover låret. Dagen går ganske godt, med mulighet til å ligge nedpå. Magesmertene kan være konstant til stede eller de kan komme og gå. Eksempelvis vil steiner i galleveier og urinveier ofte gi takvise, kolikkpregede smerter , og pasienten kan føle trang til å bevege seg.


Som tidligere nevnt skyldes dette det meste av tiden luft i magen. Men fordi denne delen av kroppen også inneholder bukspyttkjertelen, magesekken, venstre nyre og leveren, er dette noe du rett og slett ikke kan ignorere. Pasientene blir lett kasteballer i et helsevesen med mangelfull kompetanse, og behovet for et bedre tilbud er stort.


Noen jenter opplever å få smerter i underlivet som ikke går over. Da er det en sjanse for at de har fått det som vi kaller for vestibulitt og vaginisme, og som vi synes at mange flere burde vite hva er slik at også flere kan få riktig behandling.

Ofte sprer smerten seg opp til nakken, ut i skuldre og armer eller frem i brystet. Mange kvinner oppsøker gynekolog fordi de opplever smerter eller svie i underlivet. Med smerter i underlivet menes smerter i nedre del av magen eller i skjeden. Kink eller ribbelåsninger er plutselige og sterke smerter som oppstår tilsynelatende uventet uten ytre årsak eller direkte skade.


Ofte har kinket underliggende årsaker som har utviklet feilfunksjoner i brystryggensmuskler og ledd over tid og så en dag hogger de til. Akutte smerter er vanlig etter løft, vridninger, whiplash, slag eller fall. Når smertene stråler ut til ryggen og også er tilstede om natten styrkes mistanken om magesår. Likeledes vil pasienter som har smerten lokalisert til ett punkt de kan peke på, oftere ha magesår enn pasienter med diffuse smerter som vandrer rundt på forskjellige steder.


Lumbago” - er andet ord for ondt i ryggen , typisk længerevarende smerter. Slidgigt i ryggen ” – fortæller at bruskskiverne og leddene i rygsøjlen er slidte. Nogle kan være meget slidte, uden at det gør ondt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg