torsdag 17. desember 2020

Sunt mel

Hvor sunt mel er, er mer avhengig av hvor grovt mel vi bruker, sier daglig leder og ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, til Side2. Siktet hvetemel er ikke særlig sunt , og det er lurt å bruke minst mulig av dette i brød. Men er det bedre å bruke siktet rugmel enn siktet hvetemel? Hva slags mel bør man bruke til brødbaking? Svar: Vanlig hvetemel inneholder ganske mye raske karbohydrater, og har høy GI-verdi (glykemisk indeks).


Mel uten hvete og gluten.

Flere og flere oppdager at de lever bedre uten hvetemel eller gluten. Og mange lurer på hva slags mel det kan erstattes me og hvordan det gjøres. Sammalt mel inneholder mer kostfiber, mineraler og vitaminer (som finnes i skallet på kornet) enn siktet mel.


Sammalt mel brukes til grovere bakst, som grove brødtyper, rundstykker, flatbrød og knekkebrød. I helkorn- mel benyttes hele kornet (se sammalt mel ). Her er kornene bare delvis knust. Et sunt mel laget av malt havre.


Kan brukes til baking, pannekaker og vafler. Havre har et bedre innhold av protein og er også rikt på B-vitaminer og jern.

Kostfibrene i havre har god evne til å holde på vann, noe som betyr at brød med havre holder seg saftige svært lenge. Næringsinnhold per 1gra3kcal gram protein gram. Havregrøt er et billig, sunt , lettvint og godt måltid som både kan brukes til frokost, mellommåltid eller i forbindelse med trening.


LES OGSÅ: Er lavkarbobrød sunnere? Før vi begynner med pålegget, er det viktig å velge riktig brød. Et brød regnes som grovt når minst prosent av melet brødet inneholder, er sammalt mel , hele korn eller kli. Hvis du synes det er vanskelig å finne ut av hva slags brød som er sunt , har vi et godt hjelpemiddel i Brødskalaen.


De små flakene smaker utmerket og koster heller ikke all verden. De fleste vet også at havregryn er sunt. Men hvor sunne de faktisk er, kommer nok overraskende på mange.


For flakene inneholder nesten alle næringsstoffer og mineraler. Derfor bør du spise havregryn. Havregryn er fulle av gode karbohydrater, som gir energi til en lang dag.


Her har vi også økologisk råris og økologisk quinoa. Proteinene i melk inneholder aminosyrer som kroppen trenger og kan utnytte godt. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil hjelper proteiner til å bygge og vedlikeholde muskler og skjelett. Perfekt følge til matpakka.


Melk er både godt og sunt å drikke sammen med brødmåltidet.

Les også: Sunt kosthold. Ifølge Matportalen er det en utbredt misforståelse at fullkornsbrød skal inneholde synlige kjerner. Fullkornsbrød kan like gjerne være bakt på fullkornmel, slik at kjernene ikke synes. Faktisk trenger ikke fullkornsbrød å se grovt ut. Fisking etter spons på Snap igjen.


AB trenger vaskemaskin og tørketrommel og lurer på om noen vet om noen gode tilbud. Og hvilket merke som er bra. Og så utrolig pinlig. Hva er fordelen med spelt mel i forhold til vanlig mel ? Det er så åpenbart. Er det mer proteiner i spelt mel ? Samme spørsmål til økologisk dyrket mel.


Brød uten mel og derav glutenfritt. Godt og enkelt, ikke noe gjær og heving. Sammalt mel produseres i mange varierende finhetsgrader, for eksempel fint, mellomgrovt og grovt.


Rug er rik på smak og sunt som bare pokker, men egner seg dårlig til kakebaking eller som hovedbestanddel i en gjærdeig. Havre og bygg er kornsorter som ikke har bakeevne i det hele tatt. Kostholdsmessig er havre helt fantastisk, ja rett og slett helsefremmende, og store mengder av både gryn og mel kan tilsettes i bakverk uten at bakeevnen hemmes.


Spelt eller dinkel (Triticum spelta) er en kornart i hveteslekten av grasfamilien, nært beslektet med hvete. Man anser den i dag for å være en hybrid mellom urhvetesortene Emmer (Triticum dicoccon) og Enkorn (Triticum monococcum).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg