tirsdag 17. november 2020

Uteblitt menstruasjon overgangsalder

Uteblitt menstruasjon er altså ikke uvanlig og kan ha en rekke årsaker. Det finnes imidlertid enkelte symptomer du bør være på vakt for dersom du opplever uteblitt mens. Aleris opplyser på sine nettsider at dersom menstruasjonen uteblir i mer enn måneder, bør du kontakte en gynekolog.


Hypothyreose - nedsatt virksomhet i skjoldbruskkjertelen - kan også medføre sjelden menstruasjon. Da har du også andre plager: du er trett, slapp, fryser lett, med andre ord: er ikke ditt gamle jeg. Om du har denne sykdommen, som først og fremst rammer kvinner midt i livet, kan legen også diagnostisere ved hjelp av blodprøver. Er stort sett det svangerskapssymptomet som oppdages først, og som fører til at den gravide velger å ta en graviditetstest.


Andre forklaringer kan være graviditet, anoreksi, intensiv trening, bruk av enkelte medikamenter som p-piller, hormonspiral, antipsykotika, for tidlig overgangsalder. Opphør av menstruasjon kan også skje ved underliggende sykdom. Symptomene ved overgangsalder (klimakteriet) kan oppstå lenge før menstruasjonene opphører, faktisk så mye som ti år før.


Forandringene inntrer ofte i 40-årene. Ettersom du nærmer deg menopausen, lager eggstokkene mindre av to hormoner, østrogen og progesteron. Menopause, overgangsalder og klimakteriet er alle begreper som beskriver et viktig skille i en kvinnes liv - overgangen fra fruktbar til ikke-fruktbar alder.


Menopause er tidspunktet for en kvinnes siste menstruasjon og kan defineres måneder etter siste blødning. Før eller etter denne alderen er det snakk om tidlig eller sen overgangsalder. Overgangsalder , også kalt klimakteriet, omfatter noen år før og etter menopause. Unngår du kronisk stress og jobber med stressmestring, kan det være gode tiltak for å unngå å komme i for tidlig overgangsalder. En menstruasjonssyklus regnes fra 1. Blødningene varierer i mengede og ubehag fra person til person, og det er store individuelle variasjoner både i regelmessighet og hyppighet, ifølge Helsedirektoratet.


Her finner du informasjon om overgangsalderen, hvordan din menstruasjon og menstruasjonssyklus påvirkes. Hvordan blir min overgangsalder ? Hvis du vil vite når du kan forvente at din overgangsalder begynner, og hvordan den blir, så er det for noen en mulighet å spørre sin mor hvordan det var for henne. Som hovedregel er det stor likhet mellom mødre og døtre hva dette angår. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester.


Rask levering rett hjem i postkassen. Hormoner i ubalanse skyldes det vi kan kalle en tretthet i systemet på grunn av aldring. Forholdet mellom kjønnshormonene østrogen og gestagen forrykkes, og kan medføre kortete cykler og uregelmessige menser.


En cyklus uten eggløsning, som ikke er uvanlig på slutten av den fertile perioden, kan også skape uregelmessig menstruasjon. Jeg trodde først det var snakk om tidlig overgangsalder , men et besøk hos gynekolog viste at det var snakk om en cyste, og at den var på vei bort. Blødningene sluttet like etterpå, og fire uker senere fikk jeg normal menstruasjon igjen. Så fikk jeg to korte 3-ukers sykluser, før det plutselig sa stopp! Da kan du kjøre en liten test på deg selv – og krysse av hvor plaget du er på ulike helseproblemer som kan ha med overgangsalderen å gjøre.


Det siste er så vanlig at det ikke regnes som et symptom, men er en klar indikasjon på hormoner er i ubalanse, forklarer lege Leif Ins, som har jobbet med for tidlig overgangsalder i over år. Om lag prosent som er kommet i for tidlig overgangsalder , kan bli gravide på hormonsubstitusjon. Men som oftest medfører tidlig overgangsalder sterilitet, sier Ullern. Hun foreskriver hormonsubstitusjon på blå resept inntil kvinnen når vanlig overgangsalder , som er rundt år. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Menstruasjon kan bli mer uregelmessig i årene frem til overgangsalder , når den stopper helt, og kvinnen ikke lenger er fruktbar. Ordet menstruasjon kommer fra latin og betyr månedlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg