fredag 27. november 2020

Tilrettelegging gravid

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Hvis tilrettelegging eller omplassering ikke er mulig, må den gravide kvinnen midlertidig gå ut av sitt arbeid. Merk at dette ikke er en oppsigelses- eller permisjonsgrunn, men kvinnen må midlertidig tas ut av sitt arbeid.


Hun har da vanligvis krav på svangerskapspenger fra NAV. I Harstad kommune er ansatte friskere enn noen gang og de gravide viser vei. God tilrettelegging for gravide har gitt oss mye, både i tjenestene og i arbeidsmiljøet, sier Jørunn Pedersen og Max Jenssen ved personal- og organisasjonsenheten. Variasjon i arbeidsstilling kan også være gunstig hvis du får plager. Bedriftshelsetjenesten kan bistå.


Det er viktig at ledere og tillitsvalgte er klar over disse behovene og støtter opp om eventuelle tiltak. Da kan veien til sykmelding bli kort. Det kan være diskriminering hvis du ikke får nødvendig tilrettelegging på arbeidsplassen når du er gravid.


Som gravid medarbeider har du rett til tilrettelegging på arbeidsplassen dersom du har behov for det. Dersom du er gravid og søker jobb, gjelder retten også underveis i ansettelsesprosessen. Fortell den gravide allerede ved første svangerskapskontroll at hun bør få vurdert tilrettelegging av arbeidet når det er nødvendig. Arbeidsgivers kjennskap til graviditeten og ventet nedkomst er nødvendig for å tilrettelegge arbeidet optimalt.


Den gravide kan selv etterspørre tilrettelegging , men du kan bistå og støtte i prosessen. Tilrettelegging for gravide kan være mye. Noen jobber på steder der en er utsatt for smitte eller kjemikalier, og må dermed omplasseres. For andre handler det mer om å ikke sitte i samme stilling hele dagen, litt hyppigere toalettpauser eller at de må få plass til et lite mellommåltid. Og det er svært stor forskjell på gravide.


Sjå arbeidsmiljølova § 4-om krav til tilrettelegging , medverknad og utvikling. Svangerskapspengar. Når den gravide ikkje kan utføre det vanlege arbeidet sitt på grunn av arbeidsmiljørisiko for fosteret, og tilrettelegging eller omplassering ikkje er mogleg, kan ho ha rett til svangerskapspengar etter folketrygdlova.


Gravide står for en stor del av legemeldte fraværsdager for kvinner i alderen 20–år. Mange av disse dagene kunne trolig vært unngått med bedre tilrettelegging av arbeidsforholdene. Gravid arbeidstaker Skriv ut side Arbeidsgiveren kan få unntak fra å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden hvis en ansatt er sykmeldt på grunn av svangerskapsrelatert sykdom og tilrettelegging eller omplassering til annet arbeid ikke er mulig. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest.


Tilrettelegging gravid

Tett og trygg oppfølging av gravide medarbeidere. Lederstøtte og faglige råd fra bedriftsjordmor. Sykefravær er dyrt, og et evt. Gravid mage på jobb gjør at din bedrift får beholde viktig kompetanse lenger! Gravide medarbeidere har krav på tilrettelegging på arbeidsplassen dersom de har behov for det.


Dersom en medarbeider har uttrykt behov for tilrettelegging , og du som arbeidsgiver ikke har tilrettelagt eller vurdert mulighetene for det, er det mest sannsynlig diskriminering. Viktig tilrettelegging - Å være gravid er en spesiell tilstan og en del ting kan oppleves tungt. Derfor er det viktig at man kan få tilrettelegging på jobb hvis man trenger det, sier jordmor Karin Johansson ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter. Gravide i arbeid må ta en rekke hensyn under svangerskapet for at fosteret skal få et trygt og godt miljø.


Tilrettelegging gravid

I en del arbeidssituasjoner må det tas mer hensyn i arbeidet under svangerskapet enn ellers. Et trygt arbeidsmiljø for den gravide og det ufødte barnet kan ofte oppnås ved tilrettelegging av arbeidet. Dette gjør at tilnærmingen til tilrettelegging må være individuell.


Erfaringer fra mange arbeidslivsprosjekter i Norge viser at det er større sjanse for å lykkes med tilrettelegging og redusere fravær dersom det jobbes systematisk med tilrettelegging for gravide , og det utarbeides en såkalt gravidpolitikk i bedriften.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg