tirsdag 17. november 2020

Vestibulitt

Tilstanden opptrer gjerne sammen med smerter ellers i området (vulvodyni). Vulvodyni og vestibulitt. Hva er vestibulitt ? Mange unge kvinner har så store smerter i skjedeåpningen, at det er umulig å ha et vanlig sexliv.


Vestibulitt er egentlig et gammelt begrep som ikke er i bruk lenger. Dette er vestibulitt.

Ingen vet sikkert hvorfor kvinner får slike smerter, men det finnes en. Om man ikke behandler vestibulitt , kan det medføre at du på sikt får større problemer og ikke lenger kan bruke truser eller tettsittende bukser. Symptomer og årsak til smerte ved samleie. De vanligste symptomene på vestibulitt er at det gjør svært vondt når man rører eller trykker på området mellom de indre kjønnsleppene.


Smerter ved samleie eller smerter i underlivet er et sårt tema. Det er så utrolig mange flere som sliter med dette enn du tror og mange tørr ikke å oppsøke hjelp, det er altfor mange som synes det er flaut og skummelt å snakke om, ofte fordi de ikke vet hvem de skal snakke med og derfor ikke får hjelp. Norge sliter med smerter i underlivet. Tilstanden blir beskrevet med navn som vulvodyni, vaginsisme og vestibulitt.


Vaginsime betyr at bekkenbunnsmuskulaturen er stram og øm.

Ifølge Næss føler mange av vestibulitt -pasientene ofte at de ikke blir sett av leger. De opplever lite kunnskap blant helsepersonell, og de leter gjerne lenge før de finner noen som har interesse og kunnskap om problemene deres, forklarer hun. Selv gynekologer har lite kunnskap om dette, konstaterer hun. Det er også vondt å sykle og dusje, sier Beate (23).


Smertene under samleie er ubeskrivelig vonde. Kjennetegnende for denne tilstanden, som oftest oppleves sammen, er at den kan minne om sopp, urinveisinfeksjon og smerte i underlivet, men ikke blir bedre av soppmedisin eller antibiotika. Vi har kontinuerlig samarbeid med privatpraktiserende gynekologer og med gynekologer ved sykehusene i østlandsområdet. Vår kliniske erfaring tilsier at årsakene kan være sammensatte. Friedrichs kriterier (IV) for sykdommen er Klinisk smertesyndrom av minst mnd.


Ved gynekologisk undersøkelse noteres smerteømfintligheten via trykktest med en bomullspinne. Ved vestibulitt senkes smerteterskelen i vulva. Derfor kan også lette berøringer gjøre veldig vondt. Disse kjertlene er ansvarlig for sekresjon slimete. Denne tilstand kan forekomme i enhver kvinne til enhver tid enten seksuelt aktiv eller ikke.


Love Island Norge: Det er stor usikkerhet rundt Ida og Emilio sitt valg av partner, og følelsene tar overhånd når programleder Morten kommer inn i villaen. Det tydeligste symptomet på vestibulitt er smerter ved sex. Området utenfor skjedeinngangen (som kalles jomfruhinnekjertlene) føles sårt, og det svir og brenner ved penetrering. Noen har også vondt i hele området og har problemer med å sitte også.


Hvordan ble jeg frisk så raskt?

GYNEKOLOGEN er en uavhengig tidsskrift. Meninger og holdninger avspeiler ikke nødvendigvis den offisielle holdningen til styret i NGF, eller Dnlf.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg