fredag 14. august 2020

Vondt i brystet amming

Det var spesielt vondt da han tok brystet , men jeg hadde generelt vondt ellers. Du bør også tømme brystet fullstendig for melk når du ammer, gjerne med en pumpe. En studie fant at kvinner som tømte det betente brystet ved amming , ble. Ammeskjold kan forsøkes dersom det gjør vondt å amme.


Dette er årsaka til at mange kvinner kjenner at brysta er hovne og ømme etter fødselen.

Denne fasen kalles brystspreng. Ein kan lindre brystspreng ved å ta varme omslag på brystet , som for eksempel barnebleie med godt varmt vann eller ta ein varm dusj. Pass på at vannet ikkje er for varmt, slik at du ikkje brenner deg. Legg barnet riktig til brystet , og sørg for et godt sugetak.


Sugetaket blir som regel bra dersom barnet er riktig plassert i forhold til brystet , gaper høyt og får nok bryst i munnen. Barnet dier riktig dersom du ikke har vondt , og barnet får i seg melken det har behov for. Jeg har til tider smerter i brystet under amming.

Det er ilende, brennende og stikkende smerter det er snakk om, og kun i høyre bryst. Skal forklare litt nærmere hvordan det utarter seg: Litt stikkende smerter når han legges til, så er det ingen smerter under mesteparten av måltidet. Fra tid til annen kan det skje at man kommer en hvit eller gulhvit prikk på brystknoppen som ikke forsvinner.


Noen føler at brystknoppen er øm, og at det etter hvert føles mer og mer ubehagelig å amme, andre føler ingen smerte. Det kan være flere årsaker til denne hvite prikken. Vondt i brystet og brystsmerter kan være skremmende og smertefullt. Alle har hørt om hjerteinfarkt og sett dramatiske bilder på TV eller film av middelaldrende menn som trekker pusten dypt, holder seg for brystet og faller bevisstløse om på gaten. Heldigvis er på langt nær alle brystsmerter hjerteinfarkt - det viser seg faktisk at de fleste med brystsmerter IKKE har hjerteproblemer.


Smerter i venstre side av brystet har svært sjelden noe med hjertesmerter å gjøre, da vil som oftest vondten sitte et annet ste mer under brystbenet. Hele brystkassen består av skjelett og muskulatur, som dekker over lunger og hjerte, bl. Det vil si at smerter i brystområdet svært ofte vil kunne være forårsaket av nettopp muskelsmerter.


Dette kan være søkk i huden på brystet , en brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn vanlig, appelsinhu eller endring i størrelse og form. Følg også med på om det kommer noe væsking fra brystvorten, særlig om det er blod i væsken eller om det bare kommer fra et bryst. Mange er redde for at dette kan være symptomer på kreft, men undersøkelser viser at smerter i brystene bare helt unntaksvis er symptomer på kreft.


Jeg hadde én natt der jeg ikke amma, for noen uker siden, og våkna med vondt og sprengt høyrebryst, og brukte hele dagen på å amme og pumpe for å få ned trykket. Etter dette har jeg gått med litt smerter i brystet.

Faktisk kan fettsyrer ubalanser i stor grad påvirke hormonelle nivåer i kroppen din, som igjen kan øke ømme bryster. Jeg er redd for å få brystbetennelse igjen. Samtidig vil jeg helst unngå å tømme brystet for mye, slik at jeg øker produksjonen igjen. Det er mange forskjellige årsaker til slike smerter, og de fleste er ikke tegn på sykdom av betydning. Akutt oppståtte sterke smerter i brystet kan være tegn på alvorlig sykdom og bør føre til at man kontakter lege umiddelbart.


Brystsmerter kan imidlertid være uttrykk for alvorlig sykdom. NKAs kjerneaktivitet er kunnskapsformidling, oppfølging av Mor-barn vennlig initiativ i primær- og spesialisthelsetjenesten, utredning av kliniske problemstillinger, forskning, samt bidrag til faglige retningslinjer. Nasjonal kompetansetjeneste for amming (NKA) skal bygge opp og spre kunnskap om morsmelk og amming.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg