mandag 2. mars 2020

Praktbotia spiser snegler

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Som mange andre botia-arter spiser praktbotia snegler (både pestsnegler og prydsnegler!). Praktbotia er kjent for å være en artig skrue, og kan skremme sine eiere med alle sine merkelige og snodige måter å sove på. De kan ligge både opp-ned og på siden mens de sover, og ser derfor helt døde ut.


Hvordan bli kvitt snegler i akvarie?

Den er relativt harmløs, men eter snegler og kan begynne å nappe finnene av slørkampfisk. De fleste akvarister er glade for å bli kvitt damsnegler og andre uønskede arter, men blir mindre glade når eplesneglene og sebrasneglene forsvinner. Når praktbotia holdes i mindre grupper, tilbringer de ofte mer tid i skjul. Vær derimot obs på at de spiser alle typer snegler , inkludert sandsnegler (Melanoides tuberculata), jegersnegler (Anentome sp.) og eplesnegler (Pomacea diffusa).


Sitat: Praktbotia er en vakker og morsom fisk som dessuten har den fine egenskapen at den spiser snegler. Dette er også en stimfisk og man bør ha minst eksemplarer for at de skal trives. Fiskene kan bli ganske store (ca cm) og krever derfor at man har et forholdsvis stort kar som de kan boltre seg i.

Botia macracanthus ( Praktbotia ) B-gjengen flyttet inn i 112-literen etter at eplesneglene der hadde lagt egg mens vi var på ferie. Vi pleier å få luket vegg egg-klasene, men denne gangen kom vi hjem til et kar fullt av eplesnegle-barn. Vi har sett snegler ligge oppå den, men de spiser ikke, kanskje fordi den er for stikkete.


Sneglenes livrett-planter. Generelt er brunsnegler mest glad i planter med mykt bladverk, og gjerne unge planter. Bladlilje (Hosta) er nok den planten som blir mest sneglespist i vår hage.


Altså plukk bort de sneglene du ser, og ikke stress med resten, sneglene spiser alger å rester av fiskematen og holder det rent å pent, om det blir fler en du klarer å leve med lager du en felle med en agurkskive, dytt en skje gjennom agurken sånn at den ligger på en plass, om timer er den full av snegler du lett får tak i. Derfor kan tilstedeværelse av enkelte arter brukes som indikator på et steds sunnhet. Noen snegler er tvekjønnet og mange har kompliserte kjønnsorgan. Så bruk kun disse i akvarier hvor du vil kvitte deg med alle de andre sneglene.


Heldigvis spiser de ikke hverandre, selv om det ikke er noen andre snegler i akvariet, så hvis du går tom for pestsnegler bør du gi jegersneglene mat for at de skal overleve. Brunskogsneglen er imidlertid ikke den eneste sneglen som skaper bry for norske hageeiere. Også andre snegler spiser av det samme matfatet. Nettkjølsneglen, tidligere kalt åkersnegl, er ifølge Bioforsk den vanligste skadelige sneglearten i Norge.


I hager gnager den både på blomster og grønnsaker, og gjerne jordbær om du har. Den fisken som kanskje oftest er nevnt i denne forbindelse er Praktbotia (Botia macracanthus).

Hvis du vil kvitte deg med snegler , må du passe på at de ikke har noen gjemmesteder. De liker seg under en planke, stein eller i et område med mange gjemmesteder. Du kan plukke snegler jevnlig og legge ut ferramol, nematoder eller sette opp feller.


Mange snegler kan for eksempel gjøre stor skade på planter. I tillegg til at de gjør kjedelig skade på planter er den også plagsom fordi den oppfattes av de fleste som ekkel og ugrei. Mye tyder på at sneglene tåler vinteren bedre enn før.


Særlig lenger sør i Europa blir denne store sneglearten tilberedt og spist som såkalt escargot. Skallet kan være grått, gulaktig eller lysebrunt. Det blir stadig meldt inn til Bioforsk at dyr blir syke av å ha spist høyballer som inneholder råtne brunsnegler. Selve sneglen er beige.


Det er sorter snegler i Norge, men det er bare 4-sorter som gjør skade. Av disse er det brun- og skogbrunsneglen snegler som er ett stort problem. Min erfaring er at sneglene bare finner noe nytt å spise på hvis jeg fjerne noe de liker! Har i år opplevd at de for 1. Den satt å spiste på den ene enden enda da jeg kom forbi. Så ufyselig dårlig gjort.


Jeg sliter med snegler i hagen og det er slett ikke gøy når nyutplantede blomster blir spist opp i løpet av natta. Mitt beste råd er å satse på planter som sneglene ikke liker. Men ikke fortvil, det er masse bra å velge mellom! Roser, Pelargonier og Fuchsia får f. Det samme gjelder det aller meste av prydgress og bregner.


Strandsnegler, en familie av snegler (Littorinidae) innen underklasse forgjellesnegler. De lever i havet, vesentlig i fjæra, hvor de lever av alger og annen plantekost. Strandsneglene har tykkveggete sneglehus av varierende høyde og mangler navle og sifonrenne.


Alminnelig i våre farvann er slekten Littorina med minst syv arter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg