torsdag 16. april 2020

Rense ørene hos legen

Når du skal rense ørene hos legen anbefales det å bruke matolje i forkant for å løse opp og dermed gjøre fjerningen lettere. Anonymous poster hash:. Jeg kjøpte sånn ballong og prøvde med lunkent vann for et par år siden. Ventet vel 30min for vhert øre , fulgte instruksjonene, men hadde fint lite effekt, tror ikke det kom ut noe som helst.


Men når jeg bruker q-tips for jeg bekreftet at det er litt av hvert inni der. Ser ut som jeg må til lege for å få gjort det skikkelig.

Hvis infeksjonen blir kronisk, eller øret ditt er hovent, kan legen rense øregangen og legge inn en tampong dyppet i medisin i øregangen. Mange tenker nok på ørevoks som en bagatell som man ikke trenger å dra til lege for, i motsetning til en rekke andre helseproblemer. Men særlig ved tilbakevendende problemer, eller der man har kløe, ubehag eller smerte i ørene , er det viktig med en grundig sjekk ved hjelp av otoskopi hos øre -nese-halsspesialist.


Legen kan da rense øregangen forsiktig før du starter behandling med øredråper. Du kan ta smertestillende legemidler, for eksempel paracetamol eller ibuprofen. Spør legen om hvor lenge du bør vente før du svømmer igjen. Hvis det skulle skje, bør barnet tas med til legen.


Så hvilke hensyn bør tas når det kommer til hygiene? Det aller viktigste er å tenke på er riktig rengjøring.

Så hva er den beste måten å rense ørene på? Skylling med lunkent vann, for eksempel i dusjen, svarer legen , og presiserer et det er forutsatt at du har hele trommehinner. Slik gjør du det: Sørg for at vannet i dusjen er lunkent – det skal hverken være for kaldt eller for varmt.


Har du eksem eller betennelse i øregangen eller lider av en kronisk øresykdom, er du mer utsatt for å få dotter i ørene. Dette bør kontrolleres eller behandles hos lege. Det er helt normalt å få en propp noen ganger i løpet av livet, og du bør da sørge for å få renset eller skylt øret.


Enten selv eller hos legen , sier han. Den har en beskyttende funksjon ved at den smører huden i øregangen og motvirker infeksjoner i huden. Som regel kommer ørevoksen ut fra ørene som små flak etter hvert som den dannes, og den medfører ingen plager.


Tette øreganger på grunn av ørevoks er en vanlig plage. Ikke putt noe i ørene dine som er mindre enn albuen din. Når ørevoksen er klar til å komme ut, tørk forsiktig av med en klut. Rådfør deg med legen din dersom du mistenker at du har en ørevoksblokkering.


Den vanligste formen for ørebetennelse hos barn er akutt mellomørebetennelse (akutt otitis media). I noen tilfeller vil derimot undersøkelse og behandling hos spesialist i øre nese hals medisin (ØNH- lege ) kunne fjerne ørevoksen. NH- legen har god erfaring innen bruk av mer kompliserte metoder for fjerning av ørevoks, inkludert fjerning med et lite sug (mikrosug) eller ved hjelp av et tynt, langt instrument med en skje eller krok i enden. Denne hovner derfor opp, blir ”limt fast” og dermed tregt bevegelig.


Når legen ”måler trykket” (tympanometri) med instrumenter får vi en flat kurve. Barnet har dottfølelse, blir utilpass, tar seg til ørene , hører dårlig, og språkutviklingen kan stagnere.

Det kan være trykksmerter, mest om nettene i liggende stilling. Er du plaget med mye ørevoks fungerer øreskylling godt. To dager før behandlingen bør du dryppe matolje i ørene før du legger deg.


Du kan også ta øredråper for å myke opp voksen før skylling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg