onsdag 3. juni 2020

Prolaps i ryggen sykemelding

Dette kan redusere smerte, stivhet og andre symptomer. I verste fall kan du brekke et ryggbein eller få en nerveskade. Det finnes ingen umiddelbar effektiv behandling for prolaps i ryggen og behandling fokuserer hovedsakelig på å kontrollere symptomene. Behandling av prolaps i ryggen.


Du merker økende problem med nedsatt muskelkraft. Du får problemer med vannlating eller blir nummen i skrittet (det kan skyldes et stort prolaps som trykker på nervene til blære og endetarm, og må opereres raskt).

Prolaps er ofte svært smertefull. Heldigvis blir de fleste bra av seg selv innen seks uker. For noen er operasjon det riktige. Skrekkhistorier om måneder med sengeleie, sykemeldinger, operasjoner og lammelse har bidratt sterkt til dette. For bare noen år tilbake var prolaps regnet som en dramatisk tilstand også blant helsepersonell, men nå vet man at dette ikke er tilfellet.


Smerter i ryggen er svært vanlig. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven.

Dette fører til smerter fra ryggen og nedover foten svarende til isjias-nervens forløp. Et anerkjent prinsipp er den såkalte McKenzie-metoden, som går ut på at terapeuten gjentatte ganger beveger ryggsøylen i en bestemt retning hvorved smertene kan sentraliseres (trekke seg tilbake fra benet eller armen mot ryggen ). Dette gir verdifulle opplysninger om prognosen (fremtidsutsiktene) for sykdommen, samtidig som at symptomene lettes. Mange går imidlertid rundt med prolapser i korsryggen uten å være det minste plaget, og en frisk nerve tåler en god del trykk uten at irritasjon oppstår. Jeg var hos legen for noen dager siden og da fikk jeg beskjed om at jeg kanskje har prolaps i ryggen. Utstrålende smerte fra ryggen til bena kan være forårsaket av et trykk mot en nerverot i ryggkanalen.


Jeg hadde veldig dårlig refleks i høyre bein, smerter nedover i begge bein og i ryggen. Det hender også at smertene går oppover i ryggen. Jeg fikk resept på pralgin forte i sommer men det hjalp ikke. Det er ikke unormalt å bli engstelig for å bevege seg eller trene etter å ha fått en prolaps i ryggen. Tidligere ble smerter i ryggen behandlet med sengeleie, men forskning og erfaring viser at det å være i bevegelse faktisk bidrar til at prolapsen tilheler bedre.


Nervene som går ned i beina, og sender informasjon til muskler og led går ut mellom ryggvirvlene. Et prolaps har betegnelse etter det nivået det stammer fra i ryggen. Mange kan ha prolaps i ryggen uten å være klar over det. I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina). Egeninnsats for å holde ryggen bra.


Selv om man etter operasjonen blir kvitt smertene, er det VELDIG viktig å huske på at ryggen nå er litt svekket, og at man må ta vare på ryggen i ettertid. Man tar best vare på ryggen ved å gjøre øvelser fra fysioterapeut, gjerne Mensendieck Fysioterapeut.

Man bør også unngå overvekt. Et slikt trykk skaper en betennelsesreaksjon som kan utløse en betydelig irritasjon av nerven, noe som gir utstrålende smerter, redusert følesans og eventuelt lammelser i bestemte muskelgrupper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg