mandag 11. mai 2020

Prolaps hund kortison

Det å gi kortison ved prolaps er såkallt konservativ behandling. Det vil dempe reaksjonene rundt prolapsen og lindre smertene. Men det er viktig at hunden holder seg i ro mens den går på denne behandlingen. Hunden min ble akutt dårlig natt til lørdag, har vært hos dyrlegen ganger i løpet av helgen hvorpå hun ble diagnostisert med prolaps.


Hun har fått kortison og har blitt neddopet da hun har vært helt h. Konservativ behandling (IKKE Kirurgi) Det er ingen ting i veien for å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte.

Som regel benytter kiropraktoren traksjonsbehandling i kombinasjon med manipulasjonsteknikker for å bedre leddfunksjonen rundt prolapset. Personlig ville jeg ikke latt min hund gå på kortison over lengre ti men det er fordi jeg selv har kjent preparatet på kroppen og omtrent bannlyst det fra medisinskapet. Hvis hunden klarer seg med en bitteliten dose, kunne jeg ha vurdert det, men ikke hvis den var avhengig av store doser for å fungere. Denne hunden er seriøst den kuleste hunden jeg har kjent, jeg hater å se at han har vondt og at han ikke kan bli med på turer. Sammenlikninger med mennesker og prolaps er ikke så mye verdt syns jeg.


Man har annen behandling på mennesker, samt et menneske tilpasser seg nok bedre en slik situasjon enn en whippet. Effekten kommer ofte raskt i løpet av dager. For eksempel kan man med et hovent og vondt kne på bakgrunn av artrose (slitasjegikt), ha god effekt av tapping og injeksjon med kortison.

Prolaps i korsryggen. Et prolaps i ryggen skjer når den myke kjernen i mellomvirvelskivene buler ut og lekker gjennom fiberringen som den er omsluttet av. Utbulingen av mellomvirvelskiven kan presse på nerveroten som går ut fra ryggmargen slik at den kommer i klem.


Når nerveroten klemmes av et prolaps vil det gi isjiassmerter ned i benet. Slitasje eller skade på mellomvirvelskive i nakken kan føre til et prolaps som trykker mot nerver som går ut fra halsryggraden. Er en betennelsessykdom som skyldes at kroppens immunsystem ved en feil angriper kroppens eget vev.


Leddgikt kan foruten led også angripe andre organer i kroppen. Skjevstillinger i leddene er vanlige. Enkeltdoser med kortison kan i noen tilfeller være aktuelt ved svære plager, men andre typer medisiner er i dag grunnbehandlingen. Utføres på pasienter som har strålingssmerter på grunn av prolaps. En nål føres inn mot prolapset, og ved hjelp av røntgengjennomlysning sprøyter man lokalbedøvelse og kortison inn mot rotkanalen for å dempe betennelsen i området.


Mange opplever ganske umiddelbar effekt med denne behandlingen og kan spare uker og måneder med sykeleie. Hund med prolaps innlegg 1. I tillegg til smerter er det også flere andre symptomer, avhengig av hvor prolapsen sitter og hvor alvorlig den er. Hvis prednison avsluttes for raskt, kan hunden utvikle Addisons sykdom , som involverer utilstrekkelig produksjon av adrenalin hormoner. Prednisolon bør ikke gis til drektige hunder fordi det kan indusere arbeidskraft.


Hundar som står på en lite lägre underhållsdos med kortison har ofta lätt att gå upp i vikt, de blir hungrigare än vanligt.

Om man behöver sätta hunden på hög dos kortison så kan hunden istället tappa i vikt i början av medicineringen. Når kortison inhaleres får man en lokal immundempende og betennelsesdempende effekt i lungene uten at man trenger å behandle resten av kroppen. Hunden kan också tappa i muskelmassa av kortisonbehandling. Inhalasjonsmedisin med kortison forskrives av lege. Dette anses som lokal effekt.


Hvis du har resept på kortisonmedisiner, eller andre medisiner, kan du bestille disse her. Ha alltid nok kortison tilgjengelig slik at det ikke blir ufrivillige pauser i behandlingen hvis du går tom for medisin. Hvis du bruker kortisontabletter og får feber, større skader, kvalme, brekninger eller diaré må du kontakte lege.


Kortison skal fortrinnsvis tas om morgenen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg