fredag 22. mai 2020

Stivkrampe

Infeksjonen oppstår som regel ved at et stort eller lite sår forurenses (kontamineres) med jord som inneholder denne bakterien. Det vaksineres mot stivkrampe i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge, men vaksinen beskytter bare noen år. Bakterien lever der hvor det ikke er oksygen (anaerob), og den trives derfor godt i et sår med dødt kjøtt. Disse toksinene angriper nervesystemet og fører til kramper. Ta derfor kontakt med lege dersom du får store sår med fare for infeksjon.


Tetanus ( stivkrampe ) er en akutt sykdom som skyldes et eksotoksin produsert av bakterien Clostridium tetani.

Tetanusbakterien krever anaerobe eller tilnærmet anaerobe forhol og kan dermed vokse i områder med dårlig blodforsyning, f. Hvor findes stivkrampe ? Bakterien findes i jorden over hele verden og kan derfor ikke udryddes. Bakterien er meget hårdfør, fordi den har evne til at danne såkaldte sporer, der tåler både varme og udtørring. Stivkrampevaksine er effektivt, men må tas hvert 10. Resistensen mot sykdommen varierer meget sterkt med dyrearten. Fugl angripes så å si ikke, katten er meget motstandsdyktig, mens hesten er særlig følsom for toksinet.


Bakteriene finnes utbredt i naturen (øvre del av jordsmonnet) og kommer inn i kroppen gjennom forurensning av sår. Smitteførende friske personer kan komme til Norge, og ubeskyttede personer kan bli smittet på reiser.

Denne bakterien produserer et giftstoff som gir et farlig sykdomsbilde. Eiere som har opplevd at hesten har blitt rammet av stivkrampe har ofte ikke sett noe sår hos hesten, eller trodd at såret var så lite at det ikke kunne utgjøre noen fare. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Ordet består av vokaler og konsonanter. Tegn på stivkrampe inkluderer stivhet i ledd og muskler, muskelkramper, problemer med å svelge, og arbeidskrevende å puste. Alle sår, som bliver forurenede med jord og snavs, kan føre til stivkrampe. Tok vaksinen etter at legen anbefalte at man tok den vaksinen, fordi hun mente det var en vaksine det var fint og ta hvert år.


Bakterien danner et giftstof, som kan resultere i en livstruende krampetilstand. Det viktigste forebyggende tiltaket mot stivkrampe ved sårskader er grundig sårrengjøring og eventuell kirurgisk revisjon med fjerning av devitalisert vev. Du blir ikke innkalt til helsestasjon eller lege som voksen for påfyll av disse vaksinene, her må du selv følge med og bestille vaksinen.


Folkehelseinstituttet anbefaler påfyllvaksine mot difteri, stivkrampe , kikhoste og polio for å sikre individuell beskyttelse, men også for å opprettholde høy immunitet i befolkningen. Han ble bitt i barnehagen. Kjent problem i barnehagene – Biting er ikke en ukjent problemstilling på en småbarnsavdeling i barnehagen.


I noen tilfeller ser vi at barn som ennå ikke har utviklet språk, uttrykker seg gjennom å bite, sier pedagog Hanne Kvaløsæter i barnehage. For info som ikke er relatert til kryssor så kan du slå opp stivkrampe i ordboka. Når denne bakterien kommer inn i kroppen, danner den en gift som blokkerer nerver i ryggmargen, med muskelkramper som resultat. Vaksinering gir en svært effektiv beskyttelse, og har ført til redusert antall stivkrampetilfeller de siste årene.


Vanlige bivirkninger av stivkrampe vaksine inkluderer feber og rødhet, hevelse eller ømhet på injeksjonsstedet.

Hvad er stivkrampe ? Disse bivirkninger er på grunn av DPT vaksine, til en vaksine, vanligvis gitt i barndommen hindre difteri, pertussis (kikhoste) og tetanus. Difteri Difteri, vaksine anbefales i følgende land Sykdommen og symptomene. Difteri er en sykdom som spres via dråpesmitte (kyssing, spytt, hosting, nysing og intim seksuell kontakt). Barnevaksinasjonsprogrammet er det anbefalte vaksinasjonsprogram for norske barn (og ungdommer) fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet.


Alle barn skal tilbys vaksinasjon etter programmet, men all vaksinasjon er frivillig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg