onsdag 10. februar 2021

Vannkopper retningslinjer barnehage

Retur til barnehage kan skje når barnet er klinisk friskt og har tre negative kontrollprøver tatt med 24-timers mellomrom. Første kontrollprøve tas tidligst 2-dager etter symptomfrihet. Personalet og andre barn i barnehagen som har eller har hatt diaré siste dager bør undersøkes med hensyn på EHEC. Skyldes feberen en smittsom sykdom, for eksempel vannkopper , er det viktig å holde barnet hjemme inntil smittefaren er over. Noen barnehager har egne regler når det gjelder feber, for eksempel at barnet ditt må ha vært feberfritt i timer før det får komme tilbake til barnehagen.


Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Kan man ha vannkopper uten å være syk? Svar: Voksne kan ha feber, hodepine og sykdomsfølelse i et par dager før utslettet bryter ut, men dette er mer uvanlig hos barn og baby. De som får vannkopper først som voksne, blir vanligvis sykere enn barn.


Noen barn med vannkopper får litt feber, og kan bli trøtte og irritable. For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper.


Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper.


Barnet kan vende tilbake til barnehagen minimum dager etter utbrudd av utslett. Hvis barnet er vaksinert er det lite sannsynlig at utslettsykdommen er rubella. Dersom mange av vannkoppene blir betente og fylt med gult puss bør en lege også se på utslettet. Ved vanlig forløp av vannkopper er det ikke nødvendig å kontakte lege.


Når kan barnet komme tilbake til barnehagen ? Det må gå minst dager fra første vannkopp til barnet kan gå i barnehagen igjen. Barnehagen har som mål at smittsomme sykdommer blant barn og ansatte skal, så langt det lar seg gjøre, forebygges. Hvis det kun er snakk om få og små brennkopper kan barnet normalt gå i barnehagen så lenge du har dekket til sårene. Ved mer utbredte sår må brennkoppene være tørre og i god tilheling før barnet kan vende tilbake til barnehagen.


Ved behanding med antibiotika kan barnet gå i barnehagen dagen etter oppstart, eller etter vurdering av lege. Kløe Kan gå i barnehagen når utslettet har begynt å tørke inn etter ca dager. Dersom barn eller søsken til barn i barnehagen har kreft eller immunsvikt, skal disse foreldre og kommunehelsetjenesten umiddel-bart informeres ved mistanke om vannkopper i bhg.


Vannkopper Nei Lett feber, små væskefylte blærer over hele kroppen. Varicella-zoster-virus tilhører herpesvirus-familien. Viruset forårsaker vannkopper , som er en barnesykdom, men som ofte har alvorlig forløp hos voksne og nyfødte. Smittemåten er vanlig luftsmitte med en inkubasjonstid på cirka 10–dager.


Viruset er svært smittsomt i 1–dager før utslettet kommer, og 3–dager etter utbruddet. Man kan se for seg at personer som ikke har oppholdt seg i slike miljøer, da særlig i barnehage , vil ha mindre risiko for å bli smittet med vannkopper tidlig i livet – men dette har vi ingen tall på. En som har helvetesild smitter ikke andre med helvetesil men med vannkopper – dersom de ikke er immune mot vannkopper fra tidligere sykdom eller vaksine.


På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Barnehagen bør legge til rette for minst tre faste måltider om dagen, med medbrakt eller servert mat. Barna i barnehagen bør få god tid til å.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg