tirsdag 21. november 2017

Omgangssyke karantene

Jeg er inneforstått med at omgangssyke =timer karantene. Forstår selvsagt at ingen her kan stille diagnose, men litt erfaring har folk gjerne. Hvis jeg hadde trodd at hun hadde dette hadde jeg ikke vurdert det engang. Hva er omgangssyke ? Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast.


Ikke alle barn må være hjemme i timer etter omgangssyke Nå er høysesongen for omgangssyke i gang. Sjekk hvem som må være hjemme ekstra lenge etter oppkast og diaré. Det er høysesong for omgangssyke og akutt diare.


De yngste barna blir ofte lettere smittet enn voksne – og da spesielt barn i barnehage. Ifølge lege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, kan det blant annet skyldes at det er vanskelig å opprettholde god hygiene hos små barn enn det er hos eldre barn og voksne. Ja det gjelder både oppkast og diare. Så du må være hjemme minst timer etter siste diare.


Vi er også opptatt av at huden din er hel, uten åpne eller infiserte sår. For å unngå smitte av omgangssyken er det viktig med god håndhygiene. Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og er svært smittsomt. Hvis du allerede er smittet har vi flere gode råd som kan hjelpe deg. Det er viktig å passe på at barnet får i seg væske for å hindre uttørring.


Vær ekstra nøye med håndvask for å begrense smitte – spesielt ved bleieskift hos et barn med diaré. Ved langvarig omgangssyke bør barnet undersøkes av lege. Norovirus og Sapovirus er lignende virus som forårsaker svært smittsom gastroenteritt og er årsaken til tilfeller og utbrudd av ” omgangssyke ”. Sønnen min har hatt omgangssyke flere ganger, bare en av gangene har han kastet opp (og da én gang).


Omgangssyke karantene

Han blir litt grønn i ansiktet, dårlig matlyst, men kaster altså ikke opp. Jeg derimot, tåler ingenting og blir dønn dårlig fordi han smitter meg. Så det er ikke sånn at alle som er smittsomme også kaster opp i øst og vest.


Men vi som er voksne driver vel ikke med å putte ting i munnen som ikke skal være der, og vi vet hvordan man vasker hendene. Medisinbruk kan gi karantene. Det vil i de fleste tilfeller være avhengig av hva som er årsaken til at du bruker medisiner.


I andre tilfeller er det legemidlet i seg selv som er avgjørende. Om du kan gi blod må derfor vurderes konkret i den enkelte situasjon. Virus-diaré kan også skyldes rota-virus. Som de fleste antagelig vet, er det virus som står bak omgangssyke. Det finnes flere ulike typer, men de vanligste er norovirusene.


De fleste utbrudd på skoler, sykehjem og cruiseskip skyldes norovirus, forteller seniorrådgiver Heidi Lange fra Folkehelseinstituttet. Ja, de har 48-timers-regel. Vi må også ha en feberfri dag hjemme, det blir det på oss på fredag. Frisk, men i karantene.


Det er jo slik for å forhindre smitte, så vi må nok bare være hjemme. Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler. Informasjon om regler for innførsel- og utførsel av dyr, smittsomme sykdommer hos dyr, dyrevernarbei bruk av legemidler, samt eget nyhetsarkiv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg