Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm sier det er flere forskjeller på bruk av egenmelding ved egen sykdom og ved barns sykdom. Ved barn og barnepassers sykdom kan arbeidstaker bruke egenmelding de tre første kalenderdagene i hvert enkelt fraværstilfelle. Reglene for egenmelding når barnet ditt er sykt og når du selv er borte med sykdom er forskjellige.
Se hvor mange dager du kan bruke egenmelding for sykt barn , og når du må levere dokumentasjon til arbeidsgiver. Hvis du må være hjemme med syke barn.
Egenmelding gjelder hvis du må være borte fra arbeid når du selv blir syk. Disse kommer i tillegg til egenmeldingsdagene du har når du selv er syk. Reglene står i folketrygdloven § 9- og er litt forskjellige fra reglene om egenmelding ved egen sykdom. Det er snakk om to forskjellige situasjoner der egenmelding kan brukes, og om man bruker egenmelding ved egen sykdom påvirker ikke det retten til å bruke egenmelding ved sykt barn. Har dere unntak for arbeidsgiverperioden vil NAV refundere alt sykefravær, også fravær med egenmelding.
Omsorgsdager sykt barn eller barnepassers sykdom. Alle ansatte med omsorg for barn har rett til omsorgspenger når barnet eller barnepasser er syk – og opptjeningstiden er uker.
Fra den fjerde dagen kan arbeidsgiveren kreve at barnets, eller barnepasserens sykdom blir dokumentert med legeerklæring. I motsetning til fravær grunnet egen sykdom , er det ingen begrensning i antall egenmeldinger man kan bruke ved sykt barn , ut over det maksimale antall sykt barn -dager pr. Omsorgspenger ved barns eller barnepassers sykdom. Det samme gjelder dersom arbeidstaker må være hjemme fra arbeid når den som har det daglige tilsynet med barnet, for eksempel dagmamma, er syk.
For sykt barn -dager må du ha vært ansatt i minst fire uker før du har krav på å være hjemme med lønn. Dessuten gjelder reglene generelt for barn under år. Hvor mange barn du har, og om de har en kronisk sykdom , spiller inn på antallet dager: Har du ett eller to barn , har du krav på dager i året. Egenmeldingsdagene for egen sykdom følger en løpende 12-måneders-periode, mens egenmeldingsdager for syke barn følger kalenderåret. Miste retten til å benytte egenmelding.
Arbeidsgiver kan inndra en arbeidstakers rett til å benytte egenmelding ved egen og barns sykdom dersom det er rimelig grunn til å anta at den ansatte misbruker. De to regelsettene er uavhengige av hverandre. Arbeidstaker har rett til å benytte egenmelding på grunn av sykt barn. Det er da barnets og ikke arbeidstakers sykdom som utløser retten til å bruke egenmelding. Det vil altså ikke ha noen betydning at arbeidstaker fra før er delvis sykmeldt for egen sykdom.
Mister du retten til bruk av egenmelding , må du bevise sykefraværet med sykemelding fra dag én. Hjemme med sykt barn.
Har du barn , har du også krav på fri for å være hjemme med sykt barn under år. For å få omsorgspenger, må du registrere egenmelding som skyldes fravær grunnet sykt barn. Arbeidsgiver er forpliktet til å yte omsorgspenger ved barn - og barnepassers sykdom når arbeidstakeren har vært ansatt i minst uker.
Før ukers ansettelse må den ansatte dokumentere fraværet med legeerklæring og fremsette krav om omsorgspenger til NAV. Når du har syke barn. Du kan kun bruke egenmelding når du må være borte fra arbeid i forbindelse med egen sykdom eller skade. Er det begrensninger på hvor mange dager man kan ha hjemme med sykt barn i strekk.
Har for øvrig vært ansatt i 6mnd og ikke vært bor. Husk at retten til å være hjemme med sykt barn , egentlig ikke er din rettighet. Derfor er ikke egenmelding sykt barn og egenmelding egen sykdom koblet sammen. For at arbeidstakeren skal få rett til omsorgspenger fra arbeidsgiveren, må barnets eller barnepasserens sykdom dokumenteres med egenmelding eller legeerklæring. Med egenmelding menes det at arbeidstakeren uten å legge fram legeerklæring melder fra til arbeidsgiveren om at fraværet skyldes sykt barn eller syk barnepasser.
Om du har kronisk syke eller funksjonshemmede barn , kan du få ti dager i tillegg for hvert kronisk sykt eller funksjonshemmet barn. Eksempelvis regnes både astma, diabetes og cøliaki som kroniske sykdommer. Her kan du lese en fullstendig oversikt over hvilke sykdommer som regnes som kroniske, og hvor mange dager du har krav på i ditt tilfelle.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.