torsdag 4. februar 2021

Vannkopper

Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Vannkopper er mest smittsomt 1-dager før utbruddet kommer. Sykdommen gir et kløende utslett, og det er vanlig med feber.


De fleste blir bra uten behandling.

Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. Siden smitten gir livsvarig immunitet, forekommer vannkopper meget sjelden hos voksne, men voksne som tidligere ikke har vært infisert, kan utvikle sykdommen. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.


Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Behandling av vannkopper. Ved feber og smerte, anbefales paracetamol. Ibux og andre medisiner som inneholder ibuprofen, skal ikke brukes ved vannkopper.


Kløedempende og kjølende preparater demper ubehaget og minsker kløen ved vannkopper.

Peroral antiviral behandling? Utslettet blir som regel borte etter en uke. Kun indisert ved immunsvikt, affeksjon av trigeminus eller kornea, komplikasjoner som lungebetennelse eller hos ungdom og voksne der behandlingen kan starte innen timer fra symptomdebut. Det utvikler seg innen noen få timer til blemmer med klart væskefylt innhol som ofte klør.


Hvordan er sykdomsforløpet ved vannkopper ? Den smitter ved dråpesmitte, det vil si at det finnes virus i spytt som spres ved hosting eller nysing. I mer sjeldne tilfeller kan det derimot oppstå komplikasjoner som gjør at man bør oppsøke lege. Sykdomsforløpet varer rundt en uke, og etter gjennomgått sykdom, er man varig immun. Selv om de aller fleste blir smittet som barn, er det enkelte som får sykdommen i voksen alder.


Barn som har eller mistenkes å ha, vannkopper og trenger innleggelse bør legges i luftsmitteisolat for ikke å smitte andre barn innlagt på en barneavdeling. Brennkopper er en betennelse som skyldes en bakterie, og er vanligst blant barn. I utgangspunktet er vannkopper en febersykdom med utslett. De aller fleste blir immune etter å ha hatt det en gang. Omtrent prosent av nordmenn gjennomgår sykdommen i barnealder, ifølge.


Gjennomgått vannkopper gir vanligvis livsvarig immunitet. Som forelder er det ikke alltid så lett å avgjøre. Se oversikten over anbefalingene her. Hva er vannkopper ?

Symptomene er kraftigere hos ungdommer og voksne. Vaksine mot vannkopper er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Den begynner med lett feber eller hodepine, og etter få timer kommer det kløende utslettet: små, røde prikker som raskt blir til små blemmer. Det vil si at hvis man blir smittet som barn, så utvikler man i de fleste tilfeller immunitet mot det.


Selv om voksne blir utsatt for smitte skal man normalt ikke få det på nytt hvis man har hatt vannkopper som barn. Ingen fare – babyer over to måneder tåler fint å få vannkopper , sier Volvats barnelege Kristin Jensen. Jensen er spesialist i barnesykdommer og er faglig ansvarlig for barneavdelingen ved Volvat Majorstuen. Men er det vannkopper ? Det hender foreldre er usikre på om barnet deres har fått vannkopper , eller om utslettet som utvikler seg snarere vitner kom brennkopper.


Eller kan det være hånd-, fot- og munnsyke? Denne sykdommen, som selvsagt ikke må forveksles med munn- og klovsyke, øker i omfang. Kopper var en akutt, smittsom og meget alvorlig sykdom med karakteristisk utslett. Alle som ikke er vaksinert eller som ikke tidligere har hatt sykdommen, er mottagelige for smitte.


Barn nr hadde vannkopper for uker siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg