torsdag 18. februar 2021

Vondt i magen barn

Jeg har møtt mange barn som fremstår som veldig dårlige, der barnet utvilsomt er preget av smerte. Barnet spiller ikke, det har vondt i magen , sier lege Helene Helgeland. Barn får ofte vondt i magen.


Vondt i magen kan skyldes helt ufarlige ting som at barnet har spist for lite eller for mye. Men magesmerter kan også være tegn på alvorlige tilstander som må behandles. Alle har vondt i magen av og til, men mange har magesmerter som fører til bekymringer og redusert livskvalitet.

Hva er akutte magesmerter hos barn ? Sterke magesmerter som oppstår akutt hos barn. Vi regner at ett av hundre barn fra 5-årsalderen og opptil en fjerdedel av skolebarn plages med tilbakevendende magesmerter. Tilstanden er noe hyppigere blant jenter. Hos kun fem til ti prosent av barn med tilbakevendende magesmerter er forklaringen en sykdom som kan påvises. Forstoppelse er den hyppigste fysiske årsaken.


Les mer om vondt i magen hos barn her. Smerter i øret skyldes ofte ørebetennelse, men kan også skyldes smerter i hodet og halsen som stråler ut i øret.

Magesmerter hos barn kan ha noen andre årsaker enn hos voksne. Mange nybakte foreldre vet at babyer kan ha mye smerter i magen. Mange babyer har kolikk fordi de har umoden tarm som gir mye kramper.


Heldigvis er dette ufarlig, sier Brelin. Større barn og ungdom kan beskrive at smerten starter rundt navlen. Innen timer blir smertene mer konsentrert og flytter seg til nedre, høyre del av magen. Kontakt lege hvis barnet har vondt i magen , er utilpass og mangler matlyst, og dette ikke gir seg i løpet av et døgn. Det anbefales at dosen svelges med en gang og ikke holdes lenge i munnen.


Noen barn kan få luft i magen av større mengder laktulose. Flytende parafin virker smørende på tarmen og bløtgjørende på tarminnholdet, og kan være et alternativ til barn over år. Bruk og dosering bør avtales med lege. Ja: Det er mest sannsynlig at barnet har omgangssyke, men tenk også på om det kan være en blindtarmsbetennelse.


Hvor gjør det vondt ? Kolikksmerter sitter ofte øverst i magen. Hei, Datteren vår har i det siste sagt at hun har vondt i magen og ikke vil i barnehagen. Hun sier det ofte med et lurt smil, også blir hun litt mer alvorlig.


Jeg forteller henne at vi kan gjøre avtale, hvis hun får vondt i magen , så kan hun si ifra til de voksne, og jeg kommer og henter henne.

Hun er snart ferdig spesialist i barne - og ungdomspsykiatri og jobber ved BUP Gjøvik, ved Sykehuset. Petter Brelin, lege og leder av Norsk forening for allmennmedisin, forteller om en rekke vanlige årsaker til smerter i magen : Virus. Bente Krane Kvenshagen fra Norges raskeste nettbokhandel.


Plutselig vondt i magen som kan gi kramper, diare, feber og ubehag som går over etter noen dager, såkalt omgangssyke. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen akutt lymfatisk leukemi er det nå 9prosent som fortsatt lever. Overlevelsen ved akutt lymfatisk leukemi er bedre hos barn på 0–år enn hos ungdom på 15–år. Regelmessighet er et nøkkelord for magen , og gjelder både med hensyn til toalettvaner, måltider, fysisk aktivitet og søvn.


Havregrøt er dessuten veldig bra mat for de fleste mager. Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin? Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. De vanligste symptomene er øreverk og feber.


Andre tegn på ørebetennelse hos barn er nedsatt hørsel. De yngste kan gråte mer enn vanlig og være vanskelig å roe ned.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg