tirsdag 2. februar 2021

Vondt i magen og kvalm etter samleie

Ved samleie oppstår en overbelastning, som gir seg til uttrykk ved krampaktige smerter under, eller kanskje især etter samleie - også dagen etter. Det er klart at smertestillende medisin og såkalte gikttabletter kan lindre smertene, men de forsvinner sjelden på den måten alene. Derfor bør de bare benyttes som en midlertidig nødløsning.


Av og til får jeg utrolig vondt nederst på høyre side i magen etter samleie. Det er så vondt at jeg ikke klarer å røre meg, men det tar bare omtrent minutter før er over.

Signalene kan komme fra selve livmoren eller fra livmorhalsen. Da gjør det vondt foran og dypt i underlivet. Eventuelle smerter ved samleie vil føles samme sted. Gjør det vondt ute i sidene nederst i magen og nedover i lysken kan smertene stamme fra eggstokker eller eggledere.


Jeg får nesten alltid vondt i nedre del av magen etter samleie. TS, har du smerter i magen etter sex bør du oppsøke lege og gynekolog. Magesmerter og vondt i magen kan ha en rekke årsaker.


I snart over et år har jeg slitt med kvalme, magevondt, slapphet og svimmelhet.

Jeg har blitt testet for det meste, inkl magesår (som jeg har hatt tidligere) og tatt ultralyd og galleveier og sjekket hodet. Siste uken har jeg også opplevd å ha mer vondt i magen en vanlig, da spesielt i øvre del av mage regionen. Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin? Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. Dette går som regel raskt over, men har man mistet mye væske og er medtatt bør man kontakte lege.


Ikke sjelden er kvalme første tegn på at man har blitt gravid. Plutselig vondt i magen som kan gi kramper, diare, feber og ubehag som går over etter noen dager, såkalt omgangssyke. Plutselig oppståtte kramper med diare, feber og ubehag som går over etter noen timer eller dager. Plagsomt, men som regel ufarlig. På legespråket foretrekkes betegnelsen funksjonell dyspepsi eller non-ulcus dyspepsi (NUD = ikke-magesår plager i øvre del av magen ). Funksjonell betyr at plagene ikke skyldes sykdom i noen organer (ikke-organiske plager), og dyspepsi betyr smerter og ubehag i øvre del av magen.


Disse sitter som regel øverst i magen og kan stråle bakover til ryggen. Som oftest er det jevn, kraftig verk, som etter hvert sprer seg til hele magen. De fleste blir kvalme og brekker seg, og noen får feber. Enkelte ganger utvikler sykdommen seg videre med sirkulasjonssvikt, slik at tilstanden blir svært alvorlig.


Vanlig diagnoser er fordøyelseproblemer.

Vondt i magen og magesmerter rammer de aller fleste av oss. Hvis du er kvalm og uvel og har smerter i magen bør du ikke vente for lenge med å få utredet plagene. Opplever du en økning eller reduksjon i vekt uten at du kan se en naturlig årsak til dette, er det også viktig å oppsøke lege.


Kommer smertene plutselig og akutt bør du ringe legevakten eller legen og spørre om råd. Brennende, sviende smerter i magen , kvalme og oppkast er blant de vanligste symptomene på magesår. Magesår kan oppstå på to forskjellige steder: I magesekken eller tolvfingertarmen. Dersom vondt i magen skyldes en infeksjonssykdom, kan man regne med at barnet oftest har feber. Slike infeksjonssykdommer kan enten være det som kalles omgangssyke, farangitt eller gastroenteritt, og de skyldes som regel virusinfeksjoner.


De kjennetegnes av kvalme, oppkast og diarre eller løs mage og følges gjerne av ubehag eller smerter i. Dette betyr magesmertene – etter hvor i magen de sitter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg