mandag 20. juli 2020

Stiv nakke vondt svelg

Det gjør vondt i nakken og den føles ofte stiv. Smertene kan stråle ned mellom skulderbladene eller ned på brystveggen. På samme måte kan smertene stråle ut i skulderpartiet, armen og hånden eller eventuelt opp mot bakhodet. Musklene i nakken er spendte og ømme.


Ved akutte smerter kan hodet være tvangsdreid til en av sidene (torticollis).

Vondt i nakken og nakkesmerter kan ramme alle og enhver. Her finner du god hjelp. Stiv og vond nakke relateres ofte til inaktivitet. Stiv nakke gir også ofte hodepine og svimmelhet.


Kink i nakken eller andre typer nakkevondt blir ofte bedre av bevegelse. Skal gjøre det her kort. Jeg kom hjem etter å ha vært ute en tur i forigårs og tok meg en brødskive.

Underlig nok klarte jeg ikke svelge for jeg fikk så vondt i nakken. Ikke halsen som man vanligvis får, men nakken. La meg til å sove og stod opp neste dag. Lagde meg frokost og tok meg en ski.


Innimellom møter vi folk som forteller om stiv nakke , svimmelhet og hodeverk – tilsynelatende uten grunn. Når vi får snakket litt sammen, undersøkt øynene deres og sett på brillene de bruker, kan gåten løse seg: Problemene kan skyldes feil briller. Vondt i halsen Vondt i halsen og halssmerter kan være smertefullt og skremmende. Dette er noe som er helt normalt og kan være utløst av blant annet stress, statisk og ensidig arbei gal liggestilling eller langvarige påkjenninger. En slik tilstand er ofte forbigående og for de fleste medfører ikke dette noen helseproblemer.


Har du smerter i nakken? De fleste tilfeller av nakkestivheter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. Vi ser ofte at pasienten er motivert for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Hva kan årsaken være til at jeg har smerter i nakke , skulder og armer? Det kompliserte samspillet mellom nakke -skulder-arm gjør at smerter her er utbredt.

De er vanskelig å avgrense og kan utløses av mange grunner. Det at du har en stressende jobb kan godt være en av årsakene til at du blir stiv i nakken. Dovnende bein og armer skjer når nervene blir klemt av midlertidig. Hvis du sitter mye i ro kan dette godt være årsaken. Stive skuldre og stiv nakke gir ofte hodepine.


Men hvilke symptomer skal du se etter, annet enn hodepinen? Hverdagen kan være stressende, og mange av oss opplever ting som gjør at vi spenner oss i hverdagen. Hva kan jeg gjøre selv for å avhjelpe vond eller stiv nakke Hovedsakelig gjelder det å holde seg i aktivitet og følge med på spenningsmønstret i nakke og skulderbuer.


Mange har en stressende hverdag med jobb og familie hvor det er lett å bli anspent og stiv i nakken og skulderpartiet. I nakken er det mange nervetråder og nakken er derfor lett utsatt for smerter ved skade eller sykdom. Akutte nakkesmerter blir ofte bedre etter noen dager før de forsvinner helt etter omrent en uke. Nakkesmerter kan være akutte eller kroniske. De fleste av oss opplever flere episoder med akutte nakkesmerter i løpet av livet.


Som en forenkling kan man si at dette fokuset på utseendet er en indirekte årsak til hodepine og stiv nakke for mange, som igjen går utover den generelle allmenntilstanden i hverdagen. En viktig ting å huske på er derfor å puste godt med magen– både inn og ut! Kvinner plages tre ganger så ofte som menn av alle de vanligste typene hodepine som migrene, spenningshodepine og cervikogen hodepine (hodepine på grunn av nakken).


Smerter i hodet og nakkeområdet er svært vanlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg