onsdag 8. juli 2020

Test ved fornying av førerkort

Teoriprøver tilpasset mobil. Test gratis på våre nettsider! Har du førerkort som utløper dagen før 75-årsdagen? Hvis du har førerkort som utløper dagen før 75-årsdagen, kan du fornye førerkortet uten helseattest, og ny gyldighet vil bli satt til dagen før du fyller 80. Det finnes også andre tester som UFOV (testing av oppmerksomhet på pc) og NORSDA – førerkort testbatteri, men disse var ikke lett tilgjengelige på nett på norsk da artikkelen ble skrevet.


Deler av denne artikkelen har tidligere stått i PsykNytt 20.

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt. Har du endret navn eller bildet ditt har blitt for gammelt eller utydelig, må du fornye førerkortet ditt på en trafikkstasjon. Du kan ikke fornye førerkortet digitalt. Du tar nytt bilde og signerer til det nye førerkort på trafikkstasjonen.


Fornying av klasser. Den nye administrative gyldigheten på førerkortet er innført for at du skal ha et førerkort med nyest mulig bilde - og de nyeste sikkerhets-elementene. Selv om du har et førerkort som er gyldig til du er 1år, betyr ikke det at du har rett til å kjøre bil til du er 100.


Testene er aktuelle ved vurdering av førerkort når det er mistanke om kognitiv svikt.

Testene anbefales også generelt ved vurdering av førerkort hos personer over år. Ved senere fornyelser må samme prosess med ny helseattest og nytt førerkort gjentas. Husk at ingen må føre kjøretøy ved kortvarig sykdom, helsesvekkelse eller hvis bruk av medikamenter gjør at man ikke kan kjøre på en trygg måte.


De burde få tilbud om ny kognitiv test hos en spesialist, eller tilbud om en praktisk vurderingsprøve ved den lokale trafikkstasjonen, sier Morten Fransrud. Førerkort som begrenses geografisk bør også være med i denne debatten. NAF er opptatt av folks mobilitet i hverdagen, og for svært mange er bilen eneste mulighet. Etter fylte år må en ha legeattest for å fornye sertifikatet etter gitte regler.


Etter besøk hos fastlegen må man reise, ofte lang veg, til en trafikkstasjon for å få utstedt nytt sertifikat. Egenerklæringen er en del av helseattesten, og skal fylles ut av søker og medbringes til fastlegen når man skal ha utfylt helseattest og til optiker ved utfylling av synsattest (Helseattest førerett – syn). Cornell skala for depresjon ved demens.


Se et eksempel på nyhetsbrev. Nye regler for kjøring etter år - gjelder fra 19. Felles krav for alle grupper: 2. Det er Kirsti Bjørklund ved Drøbak trafikkstasjon som forteller dette til Akershus Amtstidende.


Ifølge den nye forskriften skal alle førerkort utstedt før 19. Helseattest for å få tildelt førerkort kreves dersom du har sykdommer eller plager som kan påvirke kjøreevnen din, dersom du søker om førerkort for tyngre klasser, og dersom du søker om fornyelse av førerkortet etter fylte år. Generelt helsekrav til førerkort for alle typer bruk av midler som kan påvirke kjøreevnen.


Saksgang – ved utstedelse av helseattest mv.

Flere fylkesleger vil gjøre det enklere å fornye førerkortet når man fyller år. I dag er systemet for tregt og dyrt, mener de, og viser til Sverige der situasjonen er en helt annen. Heving av aldersgrense for legeundersøkelse fra dagens år til år – Er du over år, holder det ikke lenger med en separat legeattest, fordi også førerkortet må fornyes – Nye. La de sakkyndige ved Vegvesenet gjøre det de kan, avgjøre om kandidatene er skikket til å kjøre i trafikken ved å innkalle dem til en liten kjøretur.


Fra nå av skal førerkortet fornyes hvert 15. Men de som sitter med et gammelt førerkort , kan ta det helt med ro.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg