torsdag 28. mai 2015

Folkehelseinstituttet omgangssyke

Norsk robotteknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Automatiser desinfeksjon av rom og utstyr. Smittevern i barnehage og skole. Her finner du informasjon og råd til foreldre og personale om å forebygge infeksjoner og skadedyrangrep.


Folkehelseinstituttet har nasjonale oppgaver innen blant annet smittevern, psykisk og fysisk helse, miljømedisin, epidemiologi og rusmidler. Norovirus er svært smittsamt. Dei viktigaste førebyggande tiltaka er grundig handvask med såpe og vatn og god kjøkkenhygiene heime, i skule og i barnehage. Vil du unngå smitte, er det ett svært viktig - og enkelt - råd du bør følge. Se også hvem som bør holde seg hjemme fra jobb noen dager ekstra, selv om symptomene er borte.


Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré.


Omgangssyke kan forekomme til alle årstider, men er vanligst om vinteren. Alle aldre kan smittes av omgangssyke , men barn er ekstra utsatte. De yngste barna blir ofte lettere smittet enn voksne – og da spesielt barn i barnehage. Grundig håndvask forebygger smitte. Les også: Dette bør du ikke spise dersom du har omgangssyke.


Utbruddene inntreffer stort sett gjennom vintermånedene. Denne står for over prosent av alle mage- og tarminfeksjoner i verden i dag. OMGANGSSYKE : Du kan faktisk unngå å få omgangssyke , men det.


Alt om omgangssyke Hvor vanlig er omgangssyke ? I Norge har omgangssyke vært vanlig og hyppig blant befolkningen generelt, men det siste året har det vært færre tilfeller enn før. Av de vanligst brukte rengjøringsmidler i hjemmet kan klorin brukes. Som de fleste antagelig vet, er det virus som står bak omgangssyke. Det finnes flere ulike typer, men de vanligste er norovirusene. Rotavirusinfeksjon er en akutt tarminfeksjon, særlig hos barn under fem år, og som forårsakes av rotavirus.


Viral gastroenteritt er den medisinske betegnelsen på virusinfeksjon i tarmen, i folkelig tale snakker vi ofte om omgangssyke. Dette er en hyppig årsak til diaré og oppkast. Utbrudd kan ramme fra noen få personer til tusenvis.


Det er beregnet å forekomme ca. Uansett navn, er denne formen for omgangssyke veldig uønsket på sykehus og andre helseinstitusjoner. Har først én blitt syk, blir som regel flere syke, og mange institusjoner sliter med å bli kvitt noroviruset når de først har fått det innenfor dørene. Og siden dette er en sykdom som sprer seg rask, er det ekstra viktig med god håndhygiene.


Fordi en kan skille ut smittestoff også etter at symptomene har gitt seg, er det ekstra viktig med god håndhygiene de første dagene etter at man har blitt frisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg