fredag 15. mai 2015

Neseben ultralyd

Manglende neseben og økt væske i nakken betyr ikke nødvendigvis at fosteret har kromosom feil, men gir grunnlag for videre undersøkelser. I motsatt fall, vil ikke et normalt neseben og en normal nakke være en garanti for at fosteret ikke har kromosomfeil, men sannsynligheten er så lav at det ikke gir grunn for ytterligere undersøkelse. Tredimensjonal ultralyd gir mulighet til å se i dybden, noe som i sær er nyttig når man skal så på hjertet. Noen gravide ønsker å bruke 3D- ultralyd for å kunne se babyen sin bedre.


Enkelte forventer nok at de kan se mer enn de faktisk kan. Det er også noen som tilbyr 4D- ultralyd der du kan se barnet bevege seg. Dette kan sees på ultralyd. Det viser en ny studie utført ved Kings College i England og publisert i The Lancet.


Mest oppsiktsvekkende er det at bare prosent av friske fostre mangler neseben. Vi tilbyr også 3D – ultralyd hos gynekolog. En 3D – ultralyd kan uansett være en teknisk vanskelig undersøkelse fordi flere betingelser må være tilstede for å lage gode bilder. Fosterets ansikt må være vendt oppover mot mors mage. Alle foster har en liten væskebrem under nakke som kalles for nakketranslusens (nuchaltranslucency).


Hvis det er økt hevelse i nakken, er det større risiko for kromosomsykdom hos fosteret, f. D og 4D ultralyd : Mange ønsker bilder og film av barnet i magen. Ved denne undersøkelsen gjøres også en tilvekstkontroll og en anatomisk gjennomgang av fosteret. Downs syndrom (trisomi 21). Hos oss utføres denne ultralyden av Dr.


Han jobber som overlege ved avdeling for fosterdiagnostikk på rikshospitalet. Vi kan tidlig i svangerskapet benytte ultralyd til å bekrefte graviditet og til å vise utviklingen av fosteret i livmoren. For noen er det viktig og tidligst mulig få svangerskapet konstatert.


Allerede fra uke -kan vi gjøre ultralyd å se om hjertet slår. Denne undersøkelsen kaller mange for tidlig ultralyd. Majorstuaklinikken har gynekolog og ultralyd spesialister sentralt i Oslo.


Vi utfører vanlige rutineundersøkelser og ultralyd svangerskap, men foretar også utredning og behandling av mer omfattende problemstillinger. Ved tidlig ultralyd kan man påvise aborter som ellers ikke ville vært oppdaget også (missed abortions) (ca. ved uker), og dermed kan noen kvinner spares for å gå flere uker med et dødt foster (som oppdages ved ultralyd ved uker eller fordi hun begynner å blø). Jeg var i tilsvarende situasjon og valgte bort fostervannsprøve fordi jeg visste at jeg ville beholde uansett men jeg fikk ekstra grundige ultralydundersøkelser som utelukket feil på organer som hjerte, hjerne, lunger, nyrer etc.


Jeg følte meg rimelig trygg etter det for så lenge det ikke var noe medisinsk galt så var det ikke så farlig på en måte. Ultrauklar bioteknologilov - Tidsskrift for Den norske legeforening 18. Ved ultralyd i uke ser man p fosterets nakkefold og neseben. Ultralyd - Det GuleHuset Det tilbys ikke utvidet ultralyd med hensyn til mling av nakkefold og nesebein. Ultralyd Vi tar ultralyd bde innvendig og utvendig menn tidlig i graviditeten anbefales det innvendig.


Og uro kan f tidlig ultralyd i svangerskapet mange leger gir ogs. Riktignok kan tidlig ultralyd avdekke et lite antall kompliserte. Og fortalte at det var positivt fordi barn med downs ikke alltid har utviklet neseben. Det er mye begrepsforvirring og mørketall knyttet til dette temaet, sier seksjonsoverlege Synnøve Lian Johnsen, ved seksjon for fostermedisin og ultralyd , Haukeland Universitetssykehus. Tidlig ultralyd kan være mange ting: en ultralyd for å se at fosteret lever, datering, se hvor mange fostre det er eller som ledd i fosterdiagnostikk.


Man skal være klar over at det også er mange ting man ikke kan se på tidlig ultralyd. Når man er på tidlig ultralyd kan man havne i en situasjon hvor man må ta et valg. Jeg skal selvsagt gå privat, men er det sånn at jeg kan ringe og si fra at det er det jeg skal? Har de lov til å ta inn gravide med den bestillingen?


Jeg tror det var i uke hun tittet p nakkefolden og kommenterte at det. En hevet nakkefold og manglende neseben kan vre markrer for. Ultralyd og blodprve kan gjres fra ca uke i svangerskapet, og blir ofte gjort i uke 12.


Nr eldre kvinner fr barn, og stadig flere tar ultralyd i uke 1 blir flere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg