mandag 18. februar 2019

Hånd fot og munnsykdom barn

Finn laveste nettpris her. Hånd -, fot - og munnsykdom er en virusinfeksjon med utslett i munn, hender og fotsåler. Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier. Mange har i tillegg feber og smerter i munn og hals.


I de aller fleste tilfeller går sykdommen over av seg selv innen en uke.

Symptomene er karakteristiske med utslett på hender og føtter, blemmer og sår i munnen, og lette allmennsymptomer. Sykdommen rammer oftest barn , men også voksne kan smittes. Det er slett ikke alle barn som får denne sykdommen, men den er svært smittsom. Dermed oppstår hånd -, fot - og munnsyken vanligvis i epidemier.


Det finnes ikke vaksine mot sykdommen. Svar: Hånd - fot -munn-sykdommen kommer, som du sier, av viruset Coxachie A virus. Det rammer helst småbarn, men også eldre barn og voksne kan få det.


Ofte går det i små epidemier.

Det må ikke forveksles med munn og klovsyke, som riktignok en sjelden gang kan smitte mennesker, men som er noe helt annet. Innen blemmene viser seg, har barnet hatt et par dager med forkjølelsessymptomer, lett feber, og noen barn har litt diaré. Mange forveksler hånd -, fot - og munnsykdom med munn- og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus.


Men munn- og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker. Ved utbrudd av hånd -, fot - og munnsyke i barnehage og skole anbefales igangsetting av hygieniske tiltak, dvs. Barn kan gå i barnehagen ved god allmenntilstand uavhengig av utslett. Meldings- og varslingsplikt.


Har barnet ditt hatt hånd -, fot - og munnsykdom ? Hvis ikke er det ganske sannsynlig at det vil få den. Tilstanden forekommer først og fremst hos barn under år, og symptomene er blemmer i munnen, på hender og føtter, ifølge Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet – derav det spesielle sykdomsnavnet. Barnet utvikler først feber og sår hals og deretter oppstår små blemmer på slimhinnene i munnen, på tungen, på håndryggen og i håndflatene. En del barn får også utslett på føtter og i seteregionen. De fleste får også blemmer i håndflaten og under føttene.


Noen sykdommer opptrer nesten bare hos barn. Antakelig har da voksne motstandskraft mot sykdommen. Som regel er dette en uskyldig virussykdom som kun behøver lindrende behandling.


Varer hele sykdomsperioden og opp til to til tre dager etter.

Unngå kontakt med andre barn under tre år i hele perioden. Symptomer Mange små blærer, spesielt i munnen, på føtter og hender (derav navnet). Kan gi moderat feber i. Takk for råd og bedrings ønsker alle sammen :) Ville vel egentlig heller hatt det i munnen, blir jo helt pleie trengende av å ikke klare å gå noe særlig.


Men nå skal jeg til legen som jeg var til i går kveld igjen etterpå, og han skulle ha med seg en hudspesialist. Men hånd -, fot - og munnsyke er ikke så farlig som det ser ut. Rammer oftest barn under år.


Dette er hånd -, fot - og munnsykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg