onsdag 20. februar 2019

Parvovirus gravid

Dersom en gravid kvinne smittes med parvovirus B 1 er det cirka prosent sannsynlighet for at fosteret smittes. Som oftest gir dette ingen skade hos fosteret, men det er en lav risiko (5-prosent) for at fosteret får en alvorlig infeksjon. Af alle gravide , har allerede haft infektion med parvovirus.


De er derfor beskyttede. Hvis en gravid bliver smittet, er risikoen for at fostret bliver smittet ca.

Rutinemessig testing på parvovirus er ikke påkrevd hos gravide kvinner. Dersom det foreligger femte barnesykdom, kan diagnosen stilles uten laboratorieprøver. Om labtesting er nødvendig, finnes det to typer tester for å bekrefte infeksjon med parvovirus : påvisning av spesifikke antistoffer eller påvisning av virus med PCR-test. Men det er ikke alt helsepersonell som er klar over sammenhengen mellom femte barnesykdom og parvovirusinfeksjon i svangerskapet.


Det er også ukjent for mange at en slik infeksjon hos fosteret kan behandles. En gravid kvinna som inte vet om hon är immun mot parvovirus och som utsätts för smitta med parvovirus under graviditetsvecka till löper risk för att hydrops uppstår och risk att drabbas av missfall. Dersom eksponering har funnet ste bør den gravide følges opp.


Infektion af parvovirus under graviditet medfører risiko for føtal infektion med føtal anaplastisk anæmi, der kan medføre spontan abort eller intrauterin fosterdød (ca. blandt inficerede mødre).

Risikoen for knoglemarvsanaplastisk krise er større, hvis der i forvejen er anæmidisponerende faktorer. Sygdommen medfører ikke misdannelser. Parvovirus B19-infektion - en riskfaktor under graviditet.


Asymptomatic sjukdomsförlopp försvårar prevention och behandling. Enders M, Weidner A, Zoellner I, et al. Hvis fosteret smittes av parvovirus , kan dette føre til alvorlig anemi og i værste fall fosterdø forklarer Eggebø. Det er derfor viktig å ta en blodprøve for å sjekke om kvinnen har antistoffer, dersom hun er gravid og mistenker å være smittet. Men kompleksdannelse mellom virus og antistoff kan gi falsk negativ reaksjon.


Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. INFORMATION TIL GRAVIDE OM LUSSINGESYGE ( PARVOVIRUS ) Lussingesyge kaldes også den 5. Navnet lussingesyge skyldes, at sygdommen kan kendes på et rødt udslæt, der starter på kinderne. Smitte med parvovirus er derfor mest skadelig i denne perioden. Den femte barnesykdom (erythema infectiosum) skyldes et virus kalt parvovirus B 19.


Man vaksinerer ikke mot parvovirus , og sykdommen kan ikke behandles. Smitte sker før sygdomstegn og subklinisk infektion forekommer hyppigt. Dette er heldigvis ganske sjeldent, selv ved smitte av den gravide , men dersom fosteret infiseres i tidlig svangerskap kan dette medføre fostersykdom eller -død.

Mange gravide er beskyttet mot parvovirus Bfra tidligere og har antistoffer mot viruset, som forhindrer fosterinfeksjon. Gravide kvinner kan smitte fosteret. Immunitet mot parvovirus Bkan testas genom IgG-antikroppar.


Screening av gravida anses inte meningsfullt, men det är viktigt att ställa diagnos vid misstänkt primärinfektion, eftersom det kan föranleda extra ultraljudskontroller av fostret. Vid hydrops fetalis kan det bli aktuellt med behandling i form av intrauterin blodtransfusion. Arbeidsgruppen som nedsettes, vil både revidere dagens retningslinjer og gjøre en helhetlig og systematisk vurdering i forhold til andre nødvendige temaer. Det kan for eksempel gjelde forhold vedrørende influensavirus, parvovirus og andre infeksjoner som det kan være særlig viktig å forebygge i svangerskapet.


Om humant metapneumovirus. Humant metapneumovirus (hMPV) tilhører familien paramyxoviridae og er nært beslektet med RS-viruset. Serologiske studier viser at dette er et meget vanlig virus som de aller fleste blir infisert med før skolepliktig alder. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel.


Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg