mandag 11. februar 2019

Bronkiolitt varighet

Akutt bronkiolitt er en virusinfeksjon som medfører betennelse i slimhinnene på innsiden av de tynneste luftrørene, lengst ut og ned i lungene. Det dannes små slimplugger som tetter til disse trange luftveiene og medfører at enkelte deler av lungevevet ikke får luft. Det oppstår pusteproblemer som kan minne om astma. Antibiotika har ingen vesentlig effekt på varighet av hosten.


Unntaksvis kan antibiotikabehandling av akutt bronkitt være aktuelt, for eksempel hos enkelte eldre og skrøpelige pasienter som har kroniske helseplager. På tross av denne kunnskapen om dårlig effekt av antibiotika ved akutt bronkitt, er det mange som behandles med antibiotika. Akutt bronkitt er en forbigående infeksjon i slimhinnene i luftrøret og bronkiene.


Det vanligste kjennetegn er vond hoste. Man kan også få lett feber, verkende muskler, og tung pust ved lette fysiske anstrengelser. Pasienten må informeres om at forventet varighet av plagene er 1–uker (median dager). Aktiv og passiv røyking, og eksponering for andre luftveisirritanter, kan forverre plagene.


Selektive beta 2-agonister? RS-virusinfeksjon er en forkortelse for respiratorisk syncytialt virus (RSV) og kalles også akutt bronkiolitt. Kronisk bronkitt, som i de fleste tilfeller rammer bybeboere fra områder med sterk partikkelluftforurensing eller høy andel tobakksrøykere, blir klinisk definert som kronisk hoste som er produktiv med sputum (oppspytt fra lungene) minst tre måneder. Bronkitt kan være akutt eller kronisk. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse.


Les mer hos Apotek 1. Typisk bronkiolitt hos små barn under (-2) år starter med symptomer på øvre luftveisinfeksjoner (hoste, feber), senere rask respirasjon, forlenget hvesende ekspirium, slapphet, utmattelse og ev. Barn med nedsatt immunforsvar og eldre har økt fare for alvorlig infeksjon. Parainfluensavirus-infeksjoner er en vanlig årsak til luftveisinfeksjoner hos barn under fem år.


Bronkiolitt varighet

Viruset er svært utbredt blant dyr og mennesker. RS-viruset deles i to grupper (A og B), men det er usikkert om dette har noen klinisk betydning. Utvalget består av innleggelser med bronkiolitt av minst ett døgns varighet for barn i alderen 0-år i somatisk spesialisthelsetjeneste. Strengt definert skal diagnosen bronkiolitt kun brukes på barn under år, men den brukes også hos eldre barn. Flere studier antyder en mulig sammenheng mellom humant metapneumovirus-infeksjon og akutt hvesing ( , , ), men hvor stor betydning humant metapneumovirus har i denne sammenheng, er det for tidlig å si med sikkerhet.


En alvorlig og livstruende tilstand. Smerter, rødt øye, lysømfindtlighet, tåreflod og nedsatt syn er symptomer på hornhinnebetennelse. Hornhinnebetennelse er en betennelse i den ytre, harde hinnen som sitter foran regnbuehinnen og pupillen i øyet. Luftveisinfeksjon, blant annet rhinitt, sinusitt, laryngitt, akutt bronkitt og pneumoni.


Ofte periodevis hoste om natten. Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim. Ribbeinsbrudd betyr at man har brudd i ett eller flere ribbein, vanligvis etter fall eller slag.


Mennesker har tolv par med ribbein. Ribbeinsbrudd er vanligst i ett ribbein på en side, men kan også involvere mer enn ett ribbein eller være på begge sider. Det kan ta tid å kvitte seg med en hjernebetennelse, og innleggelse på sykehus i tre til fire uker er noen ganger nødvendig. Prognosen er avhengig av hva som forårsaket betennelsen, pasientens alder, varighet og alvorlighetsgrad av infeksjonen, samt hvilken behandling som ble gitt. Akutt elveblest opptrer raskt og forsvinner uten å etterlate noe synlig spor i huden.


Symptomene kan vare fra time til noen dager. Respiratorisk syncytialt virus (RS-virus) forårsaker epidemier av luftveisinfeksjoner hver vinter. Nesten alle barn har gjennomgått infeksjon med RS-virus før fylte år, men de færreste har vært alvorlig syke.


Vanligvis gir RS-virus bare lette symptomer som en forkjølelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg