fredag 8. februar 2019

Hjemme med sykt barn når mor er i permisjon

Presise og raske termometer for måling av feber. Kikhoste kan ramme i alle aldre, men er farligst for de yngste barna. Sykdommen regnes også som svært smittsom. Hvis du har sykt barn så har du sykt barn , noen dager kan det være behov for å være stk hjemme når du har en baby og en syk unge utenom. Far hjemme med sykt barn.


Fraværet fra arbeidet må skyldes nødvendig tilsyn med det syke barnet. Er begge foreldrene yrkesaktive eller arbeidstaker er alene om omsorgen og stellet av barnet, vil vilkåret om nødvendig tilsyn være oppfylt. I motsetning til fravær grunnet egen sykdom, er det ingen begrensning i antall egenmeldinger man kan bruke ved sykt barn , ut over det maksimale antall sykt barn -dager pr. Arbeidsgiver kan imidlertid kreve legeerklæring dersom det er rimelig grunn til å tro at fraværet ikke skyldes sykdom.


Når arbeidstaker er hjemme med sykt barn én dag, trekkes det én dag fra kvoten. Det har ingen betydning om det er en eller flere av barna som er syke, eller om barna er syke om hverandre. Ved barns sykdom er det også viktig å være klar over at kvoten med omsorgspenger ikke utvides selv om man har en legeerklæring på barnets sykdom. Dagene du kan være hjemme med sykt barn gjelder altså til sammen, og ikke for hvert barn.


Rettigheter ved sykt barn. Er barna dine syke, har du rett til å være borte fra jobb i et visst antall dager med lønn. Hvor mange dager avhenger av en del forhol for eksempel hvor mange barn du har, om du er enslig forsørger eller om barna er kronisk syke. Les også om du kan ta ut ferie som ble til overs fra i fjor. Når har du krav på fri med lønn?


De aller fleste foreldre vet at når de har syke barn , har de rett til å være hjemme et visst antall dager med lønn. Men det er ikke alle som kjenner kravene til egenmelding når du har sykt barn , antall dager du kan være hjemme og hva du må dokumentere. Nå er nr syk, og da er det godt med ett ekstra sett med hender:) Men far tror han ikke har rett til å være hjemme med sykt barn når mor allerede er hjemme. Hjemme med sykt barn Foreldre har rett til minimum dagers permisjon hvert kalenderår for å ta seg av barn når de er syke. Du har rett til å være hjemme når barnet ditt er sykt , eller når den som passer barnet til daglig er sykt.


Regelen gjelder både for deltidsansatte og heltidsansatte. En leser spør: “Hei! Jeg har fått beskjed av min arbeidsgiver at siden jeg jobber på natt, så har jeg ikke rett til å være hjemme med sykt barn – siden da har jeg allerede ordnet med barnevakt. Er du alene om omsorgen, har du automatisk rett til dobbelt antall dager hjemme med sykt barn.


Er det bare du som kan ta deg av barnet? Du kan søke om å bli regnet som alene om omsorgen hvis du bor sammen med den andre forelderen, men det bare er du som kan ta deg av barnet. Barns og barnepassers sykdom (1) Arbeidstaker som har omsorg for barn har rett til permisjon : a) for nødvendig tilsyn med barnet når det er sykt , b) hvis barnet skal følges til legeundersøkelse eller annen oppfølging i forbindelse med sykdom, eller c) hvis den som har det daglige barnetilsynet er syk eller har permisjon etter denne paragraf på grunn av et annet barn. Jobber du når du er hjemme med sykt barn ? I tilfelle er du ikke alene. Svenskene har til og med innført uttrykket å vobbe, som kommer fra vård (pass av sykt barn ), pluss jobbe.


Jeg har bysset og bært i tre dager og netter nå , og jeg er totalt utslitt. Jeg orker ikke tanken på nok en natt alene og uten søvn! Kan far være hjemme fra jobb med sykt barn selv om jeg er i permisjon ? Krav på permisjon ? Mange tror at så lenge man har vært hos lege og fått en legeerklæring på at barnet er sykt , så vil kvoten utvides.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg