torsdag 18. september 2014

Alvorlig d vitamin mangel

Mangel på vitamin D kan føre til en rekke helsemessige problemer og kan være både smertefullt og alvorlig. I noen tilfeller kan alvorlig mangel på vitamin D føre til kramper og bein eller leddsmerter, men ofte er det liten eller ingen symptomer. Personer med alvorlig D-vitaminmangel kan ha mer merkbare symptomer.


Jeg fikk nettopp vite at jeg har alvorlig D-vitamin mangel og har fått resept på D -vitaminer. Altså dette høres ganske ille ut. Er det noen som har hatt dette før og hvor lang tid tok det å bli frisk igjen?

Ved alvorlig mangel på vitamin D vil de fleste også få kalsiumtilskudd. Det tar som regel lang tid - måneder eller år - før symptomene oppstår. I begynnelsen viser vitaminmangel seg ved at du blir trett, får nedsatt muskelkraft og dårlig appetitt. Senere får du de klassiske mangelsymptomene, avhengig av hvilket vitamin du mangler. Uttalt vitamin D - mangel er relativt sjelden og oftest forårsaket av tarmsykdom med mangelfullt opptak av næringsstoffer (malabsorpsjon) eller svært ensidig kost.


Næringskilder: Melk og andre melkeprodukter, kjøtt, egg, hvetekim og grønne bladgrønnsaker er gode kilder. Alvorlig mangel på riboflavin forekommer imidlertid sjelden. Vitamin B– Pyridoksin.

I alvorlige tilfælde kan symptomerne være knoglebru svækkelse af tænderne, humørsvingninger mv. Får du symptomer, er det allerede alvorlig , sier forsker. Jeg registrerer at det er en del spekulativ informasjon om effekter av mangel på vitamin D , men som ikke er dokumentert vitenskapelig, sier forsker på D -vitaminhelse, Magritt Brustad ved Universitetet i Tromsø. Selv om tilfellene av alvorlig D-vitaminmangel blir sjeldnere og sjeldnere, viser ny forskning at også moderat og lett mangel kan påvirke helsen vår.


Siden vitamin D har til oppgave blant annet å suge opp kalsium fra tarmen så blir kalsiumnivået i blodprøven lav når vitamin D er lav. Kroppen forsøker å kompensere dette ved å hente kalsium fra benbygningen. Dette sørger alkalisk fosfatase og parathyroideahormon for, så disse to prøvene blir forhøyet.


Mangelsykdommen som følger av alvorlig vitamin D - mangel er rakitt (engelsk syke) hos barn, og osteomalasi hos voksne. Mildere vitamin D - mangel hos voksne kan også bidra til tap av skjelettmasse med osteopeni og benskjørhet til følge, noe som medfører økt risiko for brudd. D - vitaminmangel kan have mange forskellige årsager som f. Finn derfor først ut hvordan vitamin D -behovet ditt ligger an.


Det kan være lurt å spørre legen om hun eller han vil måle vitamin D når man er innom, slik at man har en pekepinn om man ligger innenfor normalområdet eller om man har tendens til mangel. Jeg fikk påvist d vitaminmangel i slutten av april, verdi var 23. Er det en alvorlig mangel for ei på 28år, 55kg?


Det er mange årsaker til vitamin D - mangel. De viktigste er lavt inntak, malabsorpsjon av vitaminet, lite soleksponering, økt tap av vitaminet (nefrotisk syndrom), økt metabolisering (antiepileptika) eller perifer resistens. D skal derfor benyttes. Det må tas hensyn til vitamin D -innholdet i tablettene ved forskrivning av andre legemidler som inneholder vitamin D.

Vi i Møllers preges fortsatt av hans brennende interesse for å bedre folks helse gjennom riktig ernæring og god informasjon, noe som er tydelig i vår visjon: ”Møllers skal bidra til bedre folkehelse gjennom omega-av høy kvalitet”. De fem mest uvanlige tegnene på vitaminmangel er: Sprekker i munnvikene. Dersom du ser dette i speilet, er det ikke fordi du eldes fortere.


Det handler om vitaminmangel , eller mer spesifikt mangel på B-vitaminer, spesielt riboflavin (B2), niacin (B3) og B12. I tillegg mangler du jern og sink. Fakta om vitamin D Generelt om vitamin D. Man bruker normalt betegnelsen vitamin om organiske stoffer som skal tilføres kroppen utenfra, fordi kroppen ikke selv kan danne dem.


En har oppdaget at vitamin D også kan dannes av kroppen selv, og det vil derfor være mer korrekt å kalle det et provitamin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg