torsdag 11. september 2014

Barseltid etter keisersnitt

De første dagene etter fødselen er det vanlig å blø som ved en kraftig menstruasjon, og det er vanlig at det følger med en del blodklumper. Etterhvert vil blødningene avta, og renselsen vil da i hovedsak bestå av slim og utflod. Et keisersnitt kan medføre komplikasjoner som endometritt, emboli (7) og infeksjoner i operasjonssåret.


Det er hyppigere behov for reinnleggelse på sykehus etter keisersnitt enn etter vaginal fødsel ( 9), spesielt for kvinner som har gjennomgått et akutt keisersnitt (10). Et keisersnitt vil vanligvis være en større belastning for kroppen enn en normal fødsel, men friske kvinner kommer seg relativt raskt.

Dersom barnet ditt ble født ved keisersnitt , er det viktig å komme i bevegelse fortest mulig etter opera­sjonen. Det er større risiko for blodpropp dersom du blir for passiv i barseldagene. Anemi og lav jernstatus etter fødsel. En stor, kraftig og unormal blødning på over 5ml, i løpet av de første timer etter fødselen, skjer hos cirka prosent av kvinnene etter vaginal fødsel og hos prosent ved keisersnitt.


En slik blødning kan også oppstå fra timer til uker etter fødselen. Såret etter et keisersnitt skal også holdes luftig og tørt. Det er spesielt viktig å lufte det godt etter dusjing.


Ligg da gjerne flatt på ryggen for å få luft til såret.

Skift bandasje hvis den er fuktig eller gjennomblødd. Det vil imidlertid være ulike rutiner på barselavdelingene om hvordan såret skal skiftes på og stelles. Umiddelbart etter fødselen anbefales hudkontakt mellom mor og barn i minst én time eller til ammingen starter naturlig. Ved keisersnitt legges det til rette for hudkontakt mellom mor og barn så langt det er mulig. Dokumentasjon: Lav – moderat kvalitet.


Mindre ved tidlig keisersnitt , såfremt det er romslig nok i forhold til å få ut barnet, forklarer han. Se flere bilder av mager etter fødsel her! Dersom man har født med keisersnitt , er det en liten sjanse for at livmoren ikke er sterk nok til å tåle riene ved fremtidige fødsler. Kontroll etter fødselen foregår både i den kommunale helse- og omsorgstjenesten ved fastlege eller jordmor og i spesialisthelsetjenesten avhengig av forløp og risiko. Ved komplikasjoner knyttet til svangerskap, fødsel eller barseltid vil det være oppfølging i spesialisthelsetjenesten.


Du som har fått barn, bør få et hjemmebesøk av jordmor i løpet av de tre første døgnene etter hjemreise. Du får besøk av helsesykepleier den syvende til tiende dag etter fødselen. Helsestasjonen gir også tilbud om oppfølging av barnet for å forebygge sykdom. Nytt liv og trygg barseltid for familien – Nasjonal faglig retningslinje (fullversjon) PDF.


Dette skal skje etter et fast program. Barseltid Hvordan de første dagene blir, avhenger av mange ting, for eksempel din fysiske og psykiske form før fødselen, hvor lenge fødselen varte, om du hadde keisersnitt , osv.

Ved en ”vanlig” fødsel skal du kunne stå opp av sengen få timer etter fødselen. Skjemaet legger ved informasjon om din datamaskin. Start gjerne treninga med en gang etter fødselen.


Reaksjoner etter keisersnitt. Etter en fødsel – og kanskje spesielt når fødselen ikke skjer som forventet – vil man kunne sitte igjen med en rekke spørsmål som gjør det vanskelig å forstå hva og hvorfor det skjedde som det gjorde. I de tilfellene det ikke skjer av seg selv vil mor raskt få medisiner som gjør at livmoren trekker seg umiddelbart sammen.


Gjennom støttesamtalen handler det om å gi den enkelte kvinne som ønsker keisersnitt , kunnskap nok til å vurdere informasjonen som foreligger, og ta helsemessige, informerte valg. Hensikten med denne studien er å kartlegge keisersnitt etter mors eget ønske ved St. Forskningsspørsmål. Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.


Alle artikler er publisert med dato – enten for opprettelse av dokumentet eller revidert dato. Nyhetsartikler og intervju som er eldre enn to år, er merket med dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg