torsdag 11. september 2014

Kreft i munnen symptomer

Dessverre er det mange krefttilfeller i munn og svelg som oppdages sent, det vil si på et tidspunkt der kreften har vokst inn i annet vev eller har spredd seg til andre deler av kroppen. Kreft beskrives som ukontrollert cellevekst. Med dette menes celler som har mistet evnen til å kontrollere sin egen vekst. Det vil føre til oppsamling av denne celletypen på ett eller flere steder, det dannes en svulst eller flere svulster.


Det betyr ikke at enhver svulst man finner i munnhulen, er kreft. Kreft i munnen rammer flere menn enn kvinner, og risikoen øker med alderen.

Her er en oversikt over de mest vanlige symptomene. Munnhulen Ofte er tannlegen den første som oppdager tegn på kreft i munnhulen under en rutineundersøkelse. Tidlige tegn på kreft i munn og hals er forandringer i munnens bløtvev. Fordi kreft er ofte på innsiden av munnen , vanligvis tar det lang tid å innse at noe er galt. Men kreft i munnhulen kan også være ganske synlig: kreft på leppene kan være forårsaket av langvarig eksponering for sol og UV-stråler.


Graden av smerte varierer og avhenger blant annet av om såret blir infisert, og hvor dypt svulsten vokser. Symptomer munnkreft Kreft i. Det er ikke uvanlig med spredning til lymfeknuter på hals ved diagnosetidspunktet. Andre tilstander, som blant annet betennelsestilstander og godartede svulster (sjelden), kan gi lignende symptomer som ved kreft i munn - og strupesvelg.

Kreft i hode- og halsregionen kan også vise seg som en kul på halsen. Det er for øvrig sjelden at hode- og halskreft sprer seg til andre steder på kroppen. Disse symptomene kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Dette er en spredning til lymfeknuter.


Som sagt, de fleste som utredes for kreft har ikke kreft , sier Stensvold. Likevel må man ta symptomene alvorlig , sier Opdalshei. Det øker faren for å utvikle oral kreft betraktelig.


Det omfatter kreft i munnen , halsen, spyttkjertlene, tungen og leppene. Hva er symptomene på kreft i munnen ? I de tidlige stadiene kan kreft i munn og hals ha symptomer som ligner på tannverk, eller de kan være smertefrie. Mange tilfeller av kreft i munnen er alvorlig fremskredne når de. For å forebygge og bekjempe kreft i munnen , er det viktig at du: Er oppmerksom på den uvanlige ankomsten til noen av symptomene som vi har dekket i denne artikkelen.


Se også etter mindre kjente symptomer. Når du børster tennene dine, vær oppmerksom på munnen din og på blod eller sår som ikke er grodd innen omtrent ti til femten dager. Mange ufarlige tilstander vil også kunne gi svulster. En viktig oppgave for legene er å skille de ufarlige svulstene fra de farlige. Les mer om munnhulekreft her.


Andre mindre vanlige kreft i munn og strupe inkluderer svulster i de små spyttkjertlene, kalt adenokarcinomer og lymfom.

Kreft av munn og hals ikke alltid metastaserer, men de som vanligvis sprer seg først til lymfeknuter i nakken. Derfra kan de spre seg til mer fjerne deler av kroppen. Antallet nye tilfeller av kreft i hode og hals per år er svakt stigende. Forskning viser at økningen i noen grad skyldes kreft på grunn av infeksjon med HPV. Triade: aftøse sår i munnen , genitale sår og hypopyon-iritt.


En rekke andre symptomer forekommer også. Erythema multiforme. Sår med skorper eller blodige forandringer, hyppigst på lepperødt.


Vesikler kan av og til ses intraoralt før de brister og konfluerer til større sår. Gjennomsiktige tenner kan komme av refluks til spiserøret (magesyre som kommer opp) – noe som også kan føre til halsbrann og vond smak i munnen – i tillegg til litt gjennomsiktige tenner. Refluks til spiserøret kan oppstå av krydret mat, når man løfter tungt, og når man legger seg ned rett etter et måltid.


Et sår som ikke gror – avhengig av hvor, i munnen kan det bety munnkreft.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg