fredag 30. januar 2015

Brystbetennelse menn

Brystbetennelse – Mastitt. Betennelsen går vanligvis over av seg selv, men må av og til behandles med antibiotika. Dette skjer blant annet fordi det ikke er allment kjent at menn også kan få brystkreft. Symptomer kan derfor ofte bli neglisjert. Men man kan også få brystbetennelse selv om ammeteknikken er god.


Diagnostikk av brystbetennelse.

Kjenner man harde, kileformede klumper i brystet er noen av melkegangene blitt tilstoppet og vevet rundt blir etter hvert irritert og betent på grunn av at melk hoper seg opp i brystet og blir presset ut i brystvevet. De første ukene etter fødsel er det lettest å få brystbetennelse , men noen er plaget med det utover i ammeperioden. En sjelden gang dannes det en byll som ikke går bort. Da vil legen tømme den med en hul nål, eller med et lite innsnitt i huden, og gi antibiotika.


Alle forhold som gjør at melken hoper seg opp i brystene lenger enn vanlig, for eksempel å slutte å amme om natten, øker risikoen for mastitt. Tilstopping kan også skyldes gal sugeteknikk, og uregelmessig amming med for lange pauser imellom. Når melkegangene er tilstoppede, er det økt risiko for at det trenger bakterier inn i brystvevet (bakteriell mastitis).


Du kan også få brystbetennelse , selv om du ikke ammer, idet betennelsen kan komme inn i brystet gjennom sår på brystvortene.

Bakterien som ofte er årsaken til brystbetennelse , er gule staylokokker (staph. aureus), som er en del av den naturlige bakteriefloraen på huden. Det er ofte svært smertefullt. Du har feber over 3og føler deg veldig syk, som om du har kraftig influensa. Ved brystbetennelse kan huden på brystet bli har rød og hoven. Feber, frysninger, hodepine og manglende matlyst er vanlig.


Dersom du går i flere dager med brystbetennelse uten å få behandling, kan det også utvikle seg en såkalt brystbyll (abscess). Dette er en ansamling av puss i et hulrom. Inflammatorisk brystbetennelse.


Det kan utvikle seg videre til brystbetennelse med bakterier hvis ikke brystet. Man skiller mellom to forskjellige typer brystbetennelse , inflammatorisk og bakteriell. Man kan også få tilstoppede melkeganger uten at det er en betennelse, men dette er ofte forstadiet til en brystbetennelse.


Betennelse i brystet eller mastitt hos menn finnes i ganske sjeldne tilfeller. Og dette skjer bare når menn har endokrine eller metabolske forstyrrelser, noe som fører til transformasjoner av patologisk natur i brystkjertelen. Ofte kan man kjenne en kul eller hevelse i området av brystet som er betent. Hvor vanlig er det at menn får brystkreft?


Muligheten for at denne kulen kan være kreft hos deg er ekstremt lav. Kreft hos menn oppfører seg, diagnostiseres og behandles på samme måte som for kvinner. Den kan være av inflammatorisk eller bakteriell karakter.

Ved mistanke om bakteriell mastitt bør det tas bakteriologisk prøve av morsmelken. Jeg hadde utrolig mange brystbetennelser i forbindelse med amming av mine små og legen mente at arrdannelser i melkegangene gjorde at jeg fikk denne byllen. De mente også at dette var noe jeg kanskje kunne få igjen, men har heldigvis sluppet unna.


Syns det høres ut som du har brystbetennelse jeg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg