torsdag 22. januar 2015

Når blir gravide sykemeldt

Rundt prosent av norske gravide blir sykmeldt en eller flere ganger i løpet av svangerskapet. Flere mener nå at dette tallet burde vært lavere. Hva er dine erfaring med sykmeldinger for gravide ? Blir du syk, kan sykemelding.


Du har plikt til å melde fra om du drar på ferie når du er sykemeldt ,. Dersom søknaden blir innvilget kan arbeidsgiveren kreve å få sykepengene refundert av NAV forutsatt at fraværet er svangerskapsrelatert.

Arbeidsgiveren skal ikke vente med å sende inn krav om refusjon til søknaden er ferdigbehandlet, men fortløpende sende inn krav for å unngå at fraværsperioden foreldes. Sykemeldt under avvikling av ferie: Arbeidstakere som blir 1 sykemeldt under avvikling av ferie har krav på å få utsatt alle dagene hvor vedkommende har vært syk, jf. Det kreves i likhet med utsettelse av ferie at man er 1 arbeidsufør. Mange gravide blir nemlig sykemeldt over lang tid.


Du har krav på sykepenger i 2dager i løpet av år, hvis det er mindre enn uker mellom fraværene, eller i uker når fraværet er sammenhengende, forteller Røed og Rønningen. Spørsmål: Jeg er gravid i uke, med to gutter på henholdsvis snart år og snart år og full jobb. Har lenge (fem uker) slitt med en urinveisinfeksjon som jeg ikke har fått behandling for da jeg ikke fikk time til lege før etter 5-uker.


Du skal gå mange uker gravid enda, og bør nok planlegge litt framover.

Har en for lite hvile og overskud en stressende jobb, kan dette gjøre at barnet vokser mindre enn det skal. Men her blir du nok fulgt opp på poliklinikken siden du hadde svangerskapsforgiftning forrige gang. Så det må vurderes når du kommer lengre ut i graviditeten. Forsker Signe Dørheim ble overrasket over at tre av fire norske gravide er borte fra jobb i gjennomsnitt to måneder av graviditeten. Det at kvalme kom så høyt opp var mest overraskende.


Forklaringen kan være at de som blir sykemeldt med kvalme tidlig i svangerskapet, kanskje har lettere for å bli sykemeldt senere også. Den som sykmelder deg skal alltid vurdere om det er tungtveiende medisinske grunner til at du må være borte fra arbeidet, både første gang du blir sykmeldt og senere. Som sykemeldt har du krav på sykepenger. Men går du for lenge på sykepenger kan du etter en stund miste sykepengerettigheter, og det kan ha store konsekvenser for økonomien din.


Det er Lov om folketrygd som legger retningslinjer for blant annet sykepenger og arbeidsuførhet, her kan du lese mer. Når en ansatt blir gravid er det arbeidsgivers plikt å sørge for at hun ikke blir utsatt for skadelig påvirkning ved å sørge for tilrettelegging eller omplassering. Gravid i læretiden?


Ifølge NAV står gravide for en tredjedel av alle fraværsdager blant kvinner i alderen til år, og bare en liten del av dette skyldes komplikasjoner i graviditeten. Dersom du blir syk i løpet av ferien, kan du kreve tilsvarende antall feriedager senere i ferieåret. Du må legge fram kravet når du er tilbake i jobb og dokumentere dette med sykemelding. Hvis jeg blir syk på ferien, kan jeg oppsøke legen min når jeg kommer hjem å få sykmelding, slik at jeg får til gode de feriedagene jeg var syk.


Svar: Nei, fastlegen kan ikke tilbakedatere en sykmelding. Du må oppsøke lege på feriestedet og få en attest.

Hvis arbeidstaker og arbeidsgiver ikke blir enige, har arbeidsgiver siste ord i saken. Arbeidstaker kan likevel kreve å få avvikle tre uker sammenhengende ferie i løpet av hovedferieperioden 1. Hva om man blir permittert eller mister jobben mer enn fire måneder før termin? Da bør du melde deg arbeidsledig og søke om dagpenger.


Det er en egen regel for gravide kvinner som mottar dagpenger når permisjonen starter, som sier at du kan få beregnet foreldrepengene etter de seks beste av de siste ti månedene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg