onsdag 16. september 2015

Lungebetennelse barn barnehage

De fleste tilfeller skyldes virusinfeksjon, og barnet blir som regel bare moderat sykt. Ved lungebetennelse som skyldes bakterier, blir barnet derimot ofte raskt syk med høy feber og hurtig pust. Lungebetennelse hos barn.


Sykdommen er lett å behandle, og som regel blir barnet friskt av seg selv, også uten legebehandling. Barn vaksineres i dag rutinemessig ved og måneders alder med pneumokokkvaksine. Vaksinen virker altså mot pneumokokker, som er en bakterie som kan gi lungebetennelse.

Et typisk tegn på at forkjølelsen kan ha utviklet seg til en lungebetennelse er at barnet blir verre istedenfor bedre etter noen dager med sykdom, og får høy feber, hoste og rask pust. Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn , og de første månedene i barnehage medfører størst risiko (– 4). En viss sammenheng er påvist mellom opphold i barnehage og forekomst av antibiotikaresistente bakterier ( 5). Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre.


Mykoplasma lungebetennelse gir andre symptomer og krever annen behandling enn vanlig lungebetennelse. Mykoplasmabakterien skiller seg fra de vanlige bakteriene fordi den mangler cellevegg, og derfor mangler også penicillinets angrepspunkt. Har først ett barn i barnehagen fått øyekatarr er det stor sannsynlighet for at andre barn vil kunne bli smittet. Men det er normalt sett ikke farlig og kan sees på som en forkjølelse i øyet.


Det er helt normalt at det kommer, spesielt hos små barn.

Syke barn skal ikke være i barnehagen. Spesielt viktig er dette ved oppkast og diaré. Da må barnet bort fra barnehagen så raskt som mulig for å begrense smittefaren for de andre barna , sier hun. Men om foreldre og barnehage er uenige om hvorvidt barnet er for sykt til å gå i barnehagen , er det lov til å ta diskusjonen.


På tross av anbefalingen om antibiotika ved lungebetennelse finnes det ikke noen sikker vitenskapelig dokumentasjon på effekt av antibiotika hos barn med denne infeksjonen. I dag markeres verdensdagen mot lungebetennelse. Redd Barna etterlyser en global fellesfront mot sykdommen som krever mer liv enn aids, malaria og meslinger til sammen.


Hoste er bare ett av symptomene. Hvis pusten er anstrengt, og lepper og tunge blir blålige skal du straks ringe 1-1-eller kjøre til sykehus. Et barn med høy feber må ha rikelig med drikke. Enkelte barn kan utvikle feberkramper. Det fins et spesielt virus (RSV), som kan gi helt små barn en smittsom og alvorlig lungebetennelse.


Friske spedbarn skal derfor ikke være sammen med syke barn. I gruppen 1-år går 9prosent av barna i barnehagen. Har du lungebetennelse som er forårsaket av bakterier, er det sannsynlig at antibiotika vil drepe bakterien og fjerne infeksjonen.


Antibiotika virker ikke mot virus, men lungebetennelse som er forårsaket av virus går ofte over av seg selv. Antall barn per årsverk i grunnbemanningen (ansatte som jobber direkte med barna ). Utregningen tar hensyn til barnas avtalte oppholdstid i barnehagen , og barn under tre år teller dobbelt.

Det gjør at tallet er sammenlignbart for barnehager med ulik alderssammensetning. Opplysningene er samlet inn 15. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg