onsdag 30. september 2015

Crp verdier lungebetennelse

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. CRP kan kun måle hvor mye betennelse som er i kroppen og si noe om hvor kraftig infeksjonen er, men den sier ingenting om hvor betennelsen sitter i kroppen. Senkning ( SR ) er en annen blodprøve som også kan fortelle om infeksjonsnivå.


De vanligste blodprøver - hva forteller de oss? CRP verdier kan bli over hundre – Når blir CRP.

CRP stiger ved mange akutte, bakterielle infeksjoner, slik som ved lungebetennelse. Røntgenundersøkelse av lungene er vanligvis unødvendig, men kan bli aktuelt ved tvil om diagnosen, hvis lungebetennelsen varer lenge, ikke går tilbake etter behandling, eller kommer tilbake etter kort tid. CRP øker som regel mer ved bakterielle infeksjoner enn ved ukompliserte virusinfeksjoner.


Ved blant annet lungebetennelse har prøven imidlertid begrenset verdi når det gjelder å skille mellom bakterier og virus. I motsetning til blodsenkningen (SR) øker CRP lite under svangerskap. Sykdommen vil gi øket antall hvite blodlegemer i blodet.


Blodprøven CRP (C-reaktivt protein) vil vanligvis være forhøyet, også tidlig i forløpet. Forhøyet CRP over støtter diagnosen bakteriell lungebetennelse. SR vil bli forhøyet, men tar litt tid før den stiger.

CRP -verdien er også et mål på hvor kraftig infeksjonen er. En verdi på og over er høyt og verdier som sønnen din hadde er svært høyt og indikerer en svært kraftig bakterieinfeksjon. Jeg vet ikke hva som er høyeste målbare verdi, men verdier over 2-3ses sjelden og da betyr det ikke så mye hva den nøyaktige tallverdien er. Må undersøkes hva som kan være årsaken. Jeg hadde Crp på 2da jeg hadde dobbelsidig lungebetennelse for et par år sia, årsaken da var pneumokokker, hadde had en virusinfeksjon uker tidligere som trolig satte ned almenntistanden slik at de fikk en mulighet til å infisere meg.


Fikk antibiotika behandling i 2uker, ble helt frisk. SR (!!!!) og CRP Blodprøver viste : Normale leukocytter og ellers normale verdier. CRP er også forhøyet ved lungeemboli og hjerteinfarkt. SR, vil bli øket, men det tar litt tid før den stiger.


Lungebetennelse med klamydia eller mycoplasma kan gi andre sykdomsbilder og kan kreve serologiske prøver for å fastsette diagnosen. I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker. Noen har høyere crp verdier normalt sett enn andre, eller de kan ha forhøyet verdi over tid som en følge av at immunforsvaret jobber med noe.


Om man har crp på over 4etter en operasjon er det pga en infeksjon. En operasjon eller hjertesvikt i seg selv vil ikke gi utslag på crp. Du kan ha lungebetennelse selv om du ikke har feber. Jeg leste det andre innlegget ditt om angsten for å bli innlagt på lungeavdelingen på nytt.


Det er en lungebetennelse som skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Den gir litt andre symptomer enn vannlig lungebetennelse og kalles derfor også ”atypisk lungebetennelse ” (atypisk pneumoni).

Hvorfor får man mycoplasma lungebetennelse ? Mycoplasma lungebetennelse smitter ved hoste eller nysing fra en person som allerede har infeksjonen. Har ingen nytte ved akutt bronkitt, med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon. Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS.


Høye verdier er tegn på akutte infeksjoner og andre betennelser. Infeksjoner med bakterier gir som regel høyere CRP enn infeksjoner med virus. Virusinfeksjoner: CRP er ofte normal eller bare litt forhøyet tidlig i en virusinfeksjon.


Enkelte virus kan likevel føre til enda høyere CRP - verdier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg