tirsdag 13. november 2018

Overleve kreft med spredning

Det har også noe å si hvor lang tid det tar fra kreften oppdages til eventuell spredning (metastasering) begynner å vise seg, pasientens alder og pasientens øvrige helse. Medisiner som er skreddersydd mot svulstens gener, gjør at mange lungekreftpasienter med spredning overlever lenger. Kari Grønås har fått mange ekstra leveår. Antallet menn og kvinner som får kreft øker kraftig.


Det gledelige er at antallet som overlever kreft øker og de som ikke helbredes lever lengre og ny behandling gir bedre livskvalitet. Men det er store forskjeller, og noen store suksesser.

Uhelbredelig kreft behandles mer aktivt i dag enn tidligere. De samme behandlingsmetodene som benyttes ved kreft med helbredende siktemål, slik som operasjon, strålebehandling, cellegift, hormonbehandling og immunterapi, brukes for deg som har uhelbredelig kreft. Doser og intervaller vil tilpasses.


Det betyr at halvparten lever kortere og halvparten lever lengre. Hva som vil være tilfelle med deg kan ingen forutse. Du må håpe på det beste, men også forberede deg på at du har en begrenset tid til å gjøre det du ønsker.


Det er trist å tenke på at mange yngre sitter alene med sykdommen fordi de ikke tør å ta kontakt. Vi som er syke trenger hverandre. Jeg savner å kunne prate med andre kvinner som har lungekreft.

Mange sitter alene med sykdommen sin og tør ikke å ta kontakt med for eksempel Lungekreftforeningen, sier Cecilie. Dødeligheten ved føflekkreft er lav sammenlignet med andre kreftformer, men har økt de siste tiårene. Etter fjerning av modersvulst er over av alle som opereres for føflekkreft helbredet, men prognosen er avhengig av om sykdommen er lokalisert (ingen spredning ), regional ( spredning til nærliggende lymfeknuter) eller om det foreligger fjernspredning ved diagnosetidspunktet. Metastase er spredning fra en kreftsvulst til andre deler av kroppen. Spredning er typisk for kreftsykdommer, men spredningsevne og -mønster varierer mellom typene.


Leveutsiktene varierer med spredning på diagnosetidspunkt. Som ved andre kreftformer er sjansene for å overleve større jo mindre spredning som foreligger. PSA, Gleasonscore og svulstens utbredelse (T-stadium) er viktige faktorer i vurdering av overlevelse av kreftsykdommen, og risiko for tilbakefall. Alle typer prostatakreft kan i prinsipp spre seg til lymfeknuter og eventuelt videre til skjelett eller andre organer. Tidsforløpet for en slik utvikling er helt avhengig av svulsttypen.


Ved Gleasonscore mindre enn eller lik kan utviklingen ta 10. Flere enn før lever med kreft med spredning , men fortsatt er overlevelsen lav for pasienter hvor sykdommen har spredd seg når de får diagnosen. Den hyppigste formen for kreft her er spredning fra svulster i andre organer. Slike dattersvulster kalles også metastaser.


Nesten alle kreftformer har en tendens til å gi spredning akkurat til leveren, først og fremst pga den litt spesielle blodtilførselen. Flere kan overleve eggstokkreft etter nye funn. Forskere ved Universitetet i Oxford har funnet måter som kanskje kan brukes til å avdekke kreft i eggstokkene på et tidlig stadium. Bukspyttkjertelkreft, pancreas cancer, er en kreftform som oftest utgår fra kjertelceller i utførselsgangen til bukspyttkjertelen (pancreasgangen).


Denne typen utgjør mer enn prosent av tilfellene med bukspyttkjertelkreft, og det er den som omtales i artikkelen.

Om ettermiddagen samme dag kom sjokkbeskjeden: du har kreft i bukspyttkjertelen, med spredning til lever og bukhinne. Det siste kunne legen spart seg for. Det var Jørn Tage fullstendig klar over.


Han visste at det fantes bare èn utgang på sykdommen. Svulsten jeg hadde i leveren var på størrelse med en tennisball, sier Martha. På et øyeblikk ble livet hennes snudd opp ned. Kreften er uhelbredelig. Diagnosen Nevroendokrin kreft er ikke bare sjelden, men også umulig å kurere.


Legene ga henne to valg. Selv med tilbakefall og spredning , kan stadig flere av dem regne med å komme med i statistikken for både fem- og ti års over levelse. Hverdagens normale rytme er det Elisabeth Eggum setter mest pris på og definerer som et meningsfullt, friskt liv.


Men med en gang spredning inntreffer ligger man mye dårligere an. Er svulst nummer eller vanskeligere å behandle enn primærsvulsten? De styrer sin egen produksjonshastighet og –varighet og respekterer ikke normale cellers regler for vekstkontroll.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg