mandag 12. november 2018

Kan gravide spise skjell

Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort. Også fisk i påleggsform er en god kilde til mange nyttige næringsstoffer. Som gravid er du allikevel sårbar for enkelte bakterier og miljøgifter i fisk. Se vår oversikt over hvilke fisketyper du kan spise som gravid.


Vær oppmerksom på at disse rådene gjelder for sushi i Norge, vær forsiktig med å spise rå fisk når du er ute og reiser. Når du er gravid er det viktig å spise sunt og variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du og barnet trenger.

Det er bare noen få matvarer som kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for barnet i magen. Norske helsemyndigheter sier gravide ikke bør spise dette, på grunn av bakterieinnhold. Frukt og grønnsaker er veldig bra for gravide , så lenge det vaskes godt først.


Mange lurer på om jordbær er trygt å spise. Svaret er ja, jordbær kan gjerne nytes gjennom hele svangerskapet. I enkelte deler av landet kan blant annet reinkjøtt fremdeles inneholde forurensning etter Tsjernobylulykken, og vil dermed inneholde noe radioaktivitet. Lakris kan ha langsiktige skadevirkninger på utviklingen av fosteret, viser en ny studie.


Kjøtt er en viktig kilde til flere næringsstoffer.

Gravide bør ikke få i seg mer enn 40. Hvis du legger mye på deg i svangerskapet, så kan det medføre helserisiko for både deg og babyen, særlig dersom du var overvektig eller svært overvektig før graviditeten. Skadelige bakterier og parasitter kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet.


Det kan derfor være klokt å begrense vektøkningen, avhengig av hvor mye du legger på deg. Samtidig bør du ikke slanke deg når du er gravid. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Generelt er julemat trygt for de gravide. Det er de samme reglene som gjelder nå som for resten av året.


Voksne bør spise 2milligram omega-hver dag. Makrell er definitivt den feteste fisken, og en middagsporsjon på 1gram vil dekke omega-3-behovet for omtrent dager. Sånn som jeg har forstått det kan du spise det som er kokt eller stekt.


Spekemat er ingen av delene så det bør man holde seg unna. Jeg tror også mange setter reker og kreps i samme kategori som sushi (sjømat som ikke er fisk) og derfor sier til deg at du ikke kan spise det. Men det er jo noe helt annet for sushi er rått, og det er jo derfor man ikke kan spise det. Sushibiter med laks, kokt kongekrabbe, frityrstekt scampi, frityrstekt krabbe og kamskjell er et trygt utvalg.


Viktige næringsstoffer. Kjente fiskearter, som laks, ørret, torsk, sei, lyr og makrell, kan du trygt spise 1-ganger i uken.

Spis gjennomstekt eller kokt kjøtt. Men norske retningslinjer advarer ikke mot stort lakrisinntak. Vi har ingen tradisjon for å spise denne type skjell her i landet. Det kan ha en sammenheng med at vi har hatt rikelig tilgang på fisk i havet, sier skjelldyrker Bård Olav Hareide i Vestskjell.


Skjell er historisk sett blitt brukt som agn, ikke mat, påpeker Bjørn Erik Stabell, markedsjef for Norden i Eksportutvalget for fisk. Skjell som høstes for omsetning skal være trygge å spise. Fra naturens side kan skjell oppkonsentrere både mikroorganismer, algetoksiner, tungmetaller og miljøgifter ved filtrering av vannet de lever i, og skjell kan dermed gjøre oss syke når de spises.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg