mandag 12. november 2018

Migrene med aura hjerneslag

Røyking, p-pillebruk og hyppige migreneanfall øker risikoen. Det ser også ut til å være en noe høyere forekomst av hjerneblødning hos personer med migrene med og uten aura. Dersom du lider av migrene med aura , så ta ikke triptaner i aurafasen. I denne fasen er nemlig blodkarene i hodet allerede sammentrukket, og triptaner vil krympe dem ytterligere og kanskje virke mot hensikten.


Tilstanden øker altså risikoen for hjerneslag. Hva skal du og legen din ha oppmerksomhet på?

Det vanligste er synsforstyrrelser. Migrene med aura innebærer symptomer fra forskjellige deler av nervesystemet før selve migreneanfallet. En studie fra Bergen viser at hjerneslagpasienter med migrene har økt risiko for små infarkter i hjernebarken, og i videoen over redegjør doktorgradsstipendiat Halvor Øygarden for hvilke årsaksmekanismer som kan ligge bak denne sammenhengen. Migreneanfall som inkluderer synsforstyrrelser kalles for øyemigrene eller migrene med aura.


Aurafasen kan også komme akutt (det vil si på mindre enn minutter), og symptomene kan derfor forveksles med forbigående iskemisk anfall eller hjerneslag. Symptomer ved migrene med aura. Synsforstyrrelser – De fleste opplever synsforstyrrelser.


Det kan være kortvarig, redusert syn eller områder med flimrende, blafrende lysglimt. En såkalt aura før hodepinen kan gi plager som synsforstyrrelser, sanseforstyrrelser eller svimmelhet i alt fra fem minutter til én times tid.

Avhandlingen viser også at personer som har migrene med aura har prosent høyere risiko for å utvikle tilstanden som kalles metabolsk syndrom, sammenlignet med de ikke plages av migrenen. Migrene klassifiseres i to hovedgrupper: Migrene uten aura (også kalt vanlig migrene ), og migrene med aura (ofte kalt klassisk migrene ). Omtrent en tredjedel av de som har migrene vil få symptomer på aura før migreneanfallet. Migreneaura skjer stort sett før et migreneanfall, men det kan også skje både under og etter. Både migrene med og uten aura kan ha prodromalsymptomer, men mange merker ikke denne fasen i det hele tatt. Vanlige symptomer er forsterkete sanseinntrykk, uvanlig sult eller mangel på apetitt.


Du kan også føle deg spesielt tørst. Humørsvingningninger er vanlige, med nedstemthet, oppgløddhet, irritabilitet eller engstelse. I tillegg var dette P-piller med høyere østrogeninnhold enn det som er i bruk idag som Loette f. Kjære deg, Ut fra de opplysninger du gir meg er det relativt stor sannsynlighet for at dette dreier seg om migrene med Aura. Migrene er en anfallsvis opptredende hodepine som minst av befolkningen sliter med.


Forekomst av migrene er spesielt høy i de mest yrkesaktive årene av livet, og rammer i særlig grad kvinner. Folk som har migrene med aura , har dobbelt så stor risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt som andre migrenepasienter. Det gjelder også unge mennesker som ellers er friske.


Migrene og slagrisiko Samla evidens tyder på at migrene med aura (MA) er assosiert med ein auka risiko for hjerneslag , særskilt tromboembolisk hjerneslag. For migrene utan aura (MuA) har ein derimot ikkje funne ei signifikant auke i risiko. Same assosiasjon er funne for hjarteinfarkt, men her er ikkje evidensen like klar. Migrenen kan deles grovt inn i to hovedtyper – med aura og uten aura.


Noen har begge typer, men migrene uten aura er den vanligste formen.

Denne kjennetegnes som anført av oftest halvsidig dunkende hodepine med lys- og lysoverfølsomhet, samt kvalme, eventuelt oppkastninger, av varighet fra timer til døgn. Aura er et forvarsel om et migreneanfall. I perioden etter hodepinen føler enkelte seg utslitt, og de kan ha muskelverk.


Forekomsten av migrene øker fra puberteten og frem til års alderen. Omtrent prosent av alle kvinner og syv prosent av alle menn i Norge har migrene. Folk med migrene forteller ofte at de blir lyd- og lysskye under anfall. Et migreneanfall kan vare fra noen timer til noen dager. Noen opplever varselsymptomer like før et anfall.


Dette kalles aura.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg